"Det er jo Lines liv, det handler om"

Børn -og -unge ,-kurser

Line med sine forældre Majbrit og Rasmus, da de deltog på et af Diabetesforeningens børne-familiekurser i september 2011.
Fotograf: Vibeke Toft.

Af Helen H. Heidemann, journalist i Diabetesforeningen.
Artiklen er fra medlemsbladet november 2011.

Line er ni år og har haft type 1-diabetes siden januar. I september var hun og hendes forældre, Majbrit Gjerløv Pedersen og Rasmus Hyldekvist Jensen, på et af Diabetesforeningens familiekurser, og det har været medvirkende årsag til, at Line i dag har insulinpumpe, fortæller hendes mor.

- Line havde talt om, at hun gerne ville have pumpe, for det har både hendes fætter og en klassekammerat, der også har diabetes – men vi var tøvende. Det gik så godt på pen, så hvorfor skulle vi hoppe på pumpe? Men andre forældre på kurset fortalte os, at “hør her, barnet får altså en helt anden frihed”, og det er jo Lines liv, det handler om. Hun har for eksempel været ked af at skulle hive sprøjten frem og gå på toilettet og tage insulin på skolen, for så var alle kammeraterne jo nærmest færdige med madpakkerne, når hun kom tilbage. Nu er det jo bare et par tryk på pumpen, og så kan hun spise.

Familien bor i Vallensbæk Strand og udover mødet med de andre familier, var de især glade for at høre indlæg fra en familieterapeut og tre unge med diabetes.

- Vi fik virkelig nogle givtige tips fra terapeuten, som vi gør brug af nu. Vi er for eksempel blevet bedre til at acceptere, hvis LIne ikke gider måle blodsukker, når vi synes, hun skal. I det hele taget fik kurset os til at tænke på, hvor stramt man egentlig skal køre sit barn, når det har diabetes. Barnet skal jo stadig have lov til at skeje ud – også som ung. Som forældre har man jo en angst for, hvad der sker, når de bliver teenagere og måske ligeglade med deres diabetes, så det var skønt at høre fra de unge, at de kommer ud på den anden side, lever fornuftigt og ender med at tage ansvar for deres diabetes, siger Majbrit.

Senest opdateret:
24-08-2015
Sideansvarlig
Helen H. Heidemann Redaktør på Diabetes og Behandlerbladet