"Udmattet og stresset? - Du er ikke alene"

Magter du ikke jobbet, er du træt og trist føler du ovenikøbet, at du må tage dig bedre sammen? Så er du ikke alene. Diabetesforeningens rådgivere taler med mange i samme situation.

Af Mette Volander, journalist hos Diabetesforeningen. Artiklen er fra medlemsbladet november 2014. 

Diabetesforeningens telefonrådgivning har ofte mennesker i røret, som kæmper med at klare deres diabetes og samtidig hænge i med job, familie og socialt liv.

Som rådgivningskonsulent og vejleder i positiv psykologi og coach er det ofte Tina Linaa i Diabetesforeningen, der tager samtalerne med dem, der har det svært.

- I dag havde jeg en kvinde i røret, der spurgte “Jeg magter ikke mit arbejde mere, jeg gik ned med stress og depression i sommer og kom tilbage på jobbet. Nu har jeg været i gang nogle måneder, men kan mærke, at det er ved at køre af sporet. Hvad gør jeg”?

Tina -Linaa

Rådgivningskonsulent Tina Linaa

I den situation er det vigtigt at vide, at træthed og psykiske følger ofte skyldes diabetes. Folk bliver tit lettede over at høre, at det ikke er deres skyld, og at mange med diabetes har det på samme måde, fortæller Tina Linaa.

- Mange tænker, at det er dem, der er noget galt med. De bebrejder sig selv, at de ikke har kræfterne og kæmper for at tage sig sammen. Ofte føler folk også et pres fra omverdenen, deres kæreste, familie og arbejde, der har svært ved at forstå, at de er trætte og ikke længere kan det, som de kunne før.

- Og så får vi en snak om situationen, følelserne og valgmulighederne. Ofte kan det at få sat ord på og få stillet de gode spørgsmål være det, der viser, hvordan man kan komme videre, siger Tina Linaa.

Begrænset hjælp

Reagér og bed om hjælp, lyder det fra Tina Linaa – også selv om det faktisk kan være svært at få hjælp.

- For mange er der ubegrundet skyld og skam forbundet med diabetes. Det gør det ekstra svært at bede om hjælp. Og når de så rækker ud efter hjælp, oplever mange desværre, at der ingen hjælp er. Mange behandlere er stadig ikke gearet til at håndtere de psykiske følger af diabetes, siger Tina Linaa.  

Samtidig er diabetes ikke en sygdom, der i sig selv udløser en lægehenvisning til psykolog med tilskud. Så psykologhjælp er for mange uden for økonomisk rækkevidde.

- Alt for mange har psykiske problemer og mistrives på grund af diabetes. Alt for mange får ikke den hjælp, de har brug for. Det kan vi som forening ikke sidde overhørig. Vi arbejder derfor på øget hjælp til den psykiske side af diabetes både i behandlersystemet og i forhold til egentlig psykologhjælp til dem, der har brug for det siger Tina Linaa.

Læs mere om vores Rådgivning

Senest opdateret:
22-01-2015
Sideansvarlig
Helen H. Heidemann Redaktør på Diabetes og Behandlerbladet