Flere føder sunde børn

Hver anden uge gennem hele sin graviditet mødte Gyða Skúladóttir Flinker, der har type 1-diabetes, op til kontrol på Rigshospitalet. Hendes langtidsblodsukker lå på cirka 42 mmol/mol ( 6%) gennem hele graviditeten.

Tekst af Sara Hartmann Sivertsen.

Gyda

Her ses Gyða halvanden måned før termin. Foto: Claus Bjørn Larsen

Netop en meget stram blodsukkerregulering og ikke særlig stor vægtforøgelse hos den gravide er med til at sikre et sundt barn. Tidligere blev mange børn født for tidligt, de var for store, og nogle havde misdannelser.

I dag går det meget bedre. Hvor 40 procent af børnene i 1995 blev født for tidligt på grund af diabetes, er det i dag 85 procent, der bliver født til terminen. Jeg er meget imponeret over kvinderne, som er virkelig gode til at styre deres blodsukker og vægt under deres graviditet, siger klinisk professor og overlæge Elisabeth Mathisen fra Rigshospitalet, hvor cirka 80 ud af 200 fødsler årligt af mødre med type 1-diabetes finder sted herhjemme.

Velkommen til verden

Fredag 22. januar kl. 14.20: Gyða Skúladóttir Flinker sidder i barselssengen på en tomands-stue på Rigshospitalet og beundrer sin kun ni timer gamle datter, Mille Persdóttir Flinker, mens den nybagte far, Per Flinker, er taget hjem for at sove.

Mille er blandt de cirka 200 børn, der hvert år bliver født herhjemme af mødre med type 1-diabetes. Hun vejede 3.744 gram og var 51 cm lang.

Til Per og Gyðas overraskelse gik vandet tidligt torsdag morgen.

Gyda Mille

Foto: Keld Navntoft

– Jeg skulle ellers ind på Rigshospitalet klokken ni for at blive sat i gang, fortæller 32-årige Gyða, som havde termin den 30. januar.

Per målte Gyðas blodsukker hver time under fødslen, og to gange fik hun insulin. Gyða fik glukosedrop undervejs, fordi man som diabetiker skal være fastende under fødslen.

Læs temaet: Far, mor og børn i medlemsbladet

Temaet "Far, mor og børn: Et nyt liv med diabetes" blev bragt i medlemsbladet februar 2016.

Temaet er skrevet af Sara Hartmann Sivertsen, journalist hos Diabetesforeningen.

Som alle andre børn af mødre med diabetes får Mille foruden brystmælk modermælkserstatning på kop hver tredje time det første døgn for at undgå lavt blodsukker. Det skal alle børn af mødre med diabetes, fordi de inde i mors mave producerer for meget insulin og ikke hurtigt nok kan bremse insulinproduktionen.

Mille tager fint imod begge dele.

Sideansvarlig
Sara Hartmann Sivertsen Journalist