Baby _sover _1Indtil for 15-20 år siden blev fødslen sat i gang 3-4 uger før termin (36.-37. uge) hos kvinder med type 1-diabetes. I dag har de fleste gravide kvinder med diabetes en god blodsukkerkontrol og kan gå graviditeten ud (38.-40. uge).

Enhver fødsel indebærer en vis belastning for barnet, idet iltforsyningen kan mindskes. Normalt er det ikke noget problem, men hvis moderens blodsukkerniveau enten er for højt eller for lavt, vil dette påvirke barnets blodsukker og mindske dets evne til at modstå iltmangel.

Uanset om fødslen sker ved kejsersnit eller på normal vis, er det derfor vigtigt, at blodsukkeret hele tiden holdes normal. På grund af disse forhold vil dit blodsukker hyppigt blive målt under fødselsforløbet, og du vil få et drop med sukkervand samt insulin enten som hyppige injektioner eller som drop.

Nogle steder i landet vil dit barn de første levedøgn være på en børneafdeling, hvor læger kan sikre, at blodsukkeret ikke bliver for lavt.

Amning og insulin

Det kan blive nødvendigt at reducere din insulindosis yderligere, hvis du ammer. Under amningen kan dit blodsukker blive for lavt, da mælkeproduktionen kræver kulhydrater. Dette kan igen medføre, at mælken har sværere ved at løbe til. Det kan derfor være en god ide at have et glas mælk eller juice i nærheden, når du ammer.

Amning kræver, at du får ekstra meget væske (ca. 2-3 liter dagligt). Desuden har du brug for at spise mere for at erstatte de kalorier, der forsvinder med mælken. De ekstra kalorier bør fortrinsvis bestå af kulhydrater og fordeles jævnt.

Hvis du ikke ammer, vender insulinbehovet efter nogle uger tilbage til ca. samme dosis som før graviditeten.

Senest opdateret:
18-05-2015
Sideansvarlig
Mikala Dømgaard Analyse- og projektkonsulent, cand.scient. i folkesundhedsvidenskab