Når det er svært alligevel

Selvom du sandsynligvis møder stor forståelse på din arbejdsplads, er det svært for mange at få job og diabetes til at spille sammen, viser Diabetesforeningens undersøgelse. Rådgivningschef Signe Hasseriis opfordrer til åbenhed omkring dine udfordringer. Ellers kan det blive svært at få hjælp, når du virkelig har brug for det.

Af Signe Hasseriis, Rådgivningschef i Diabetesforeningen. 
Foto: Martin Dam Kristensen og Claus Bjørn Larsen.
Artiklen er fra medlemsbladet maj 2015.

Signe _Hasseriis _arbejde

De fleste med diabetes møder forståelse fra både chefen og kollegerne på arbejdspladsen. Det viser Diabetesforeningens undersøgelse blandt flere end 500 medlemmer i job.

Tæt på halvdelen får eksempelvis fri med løn til at tage til diabeteskontrol.

– Det er kun et fåtal, der ligefrem skal tage fri eller bliver trukket i løn for at komme til diabeteskontrol, og det fortæller mig, at virksomhederne i et vist omfang tager et socialt ansvar for medarbejdere med diabetes, siger rådgivningschef i Diabetesforeningen, socialrådgiver Signe Hasseriis.

Vanskelig cocktail

På trods af den forståelse, som mange med diabetes møder på jobbet, bekræfter undersøgelsen også, at det alligevel kan være svært at få arbejdsliv og diabetes til at harmonere. Mange fortæller i undersøgelsen, at diabetes påvirker arbejdsindsatsen, at blodsukkeret svinger meget i arbejdstiden, og at de ikke tror, de kan blive ved, til de skal på pension.

Især mennesker med type 1-diabetes svarer, at det kan være en vanskelig cocktail med diabetes og arbejde, og det svarer til det billede, der tegner sig i Diabetesforeningens rådgivning.

– Har man type 1-diabetes, er det typisk et vilkår gennem hele voksenlivet og dermed også i forhold til arbejde, uddannelse og i den tid, man stifter familie. Typisk får man type 2-diabetes senere i
livet, siger Signe Hasseriis, der på trods af det generelle billede om forståelse fra arbejdspladsen kontaktes af medlemmer, der oplever det modsatte:

– I Rådgivningen taler vi med mennesker, der oplever meget lille forståelse for, at de måske ikke er så fleksible som kollegerne i forhold til skæve vagter og overarbejde, og hvor man ikke kan holde de nødvendige pauser. Det kan give den enkelte store problemer, siger hun.

Arbejdspladsen -viser -forståelse

Må ikke mærke noget 

Signe Hasseriis hører tit, at mange gør sig store anstrengelser for ikke at lade omverdenen mærke, at diabetes spiller en rolle i deres liv. Man undgår for alt i verden sygedage på grund af sin diabetes eller siger aldrig nej til ekstraarbejde, selv om det kan have konsekvenser for blodsukkeret.

Det kan dog have store konsekvenser i det lange løb, fordi sygdommen alligevel risikerer at slide på krop og psyke over årene, understreger Signe Hasseriis. Hvis man har skjult konsekvenserne af sin sygdom fra for eksempel arbejdet i mange år, kan man stå i en vanskelig situation, hvis man en dag ikke længere kan arbejde på det niveau, man har været vant til, fortæller hun:

– Det kan vise sig at være svært at komme i det rette kommunale forløb, fordi der så intet er i ens historie, der afslører, at man har haft nogle konsekvenser af sin sygdom i årevis. Nogen tror desværre fejlagtigt, at når de har anstrengt sig det meste af deres arbejdsliv for at arbejde fuld tid på helt almindelige vilkår, at de så har gjort sig fortjent til en førtidspension den dag, de ikke kan mere, men sådan fungerer systemet ikke.

Læs 3 gode råd

Senest opdateret:
19-05-2015
Sideansvarlig
Helen H. Heidemann Redaktør på Diabetes og Behandlerbladet