Fuldkorn er hele kerner eller forarbejdede kerner f.eks. malet til mel. Der er altså også tale om fuldkorn, når mel malet på hele korn er brugt. Det afgørende er nemlig ikke, om der er hele korn i, men om melet er malet af hele korn.

Fuldkorn er hele kerner fra hvede, rug, byg, havre, hirse, ris, majs (tørret) og sorgum.

Fuldkorn _indhold

Hvorfor er fuldkorn sundt?

Fuldkorn er sundt, fordi alle de gavnlige mineraler, vitaminer, fedt, protein, kulhydrat og fibre er bevaret. Man ved endnu ikke præcist, hvad det er i det hele korn, som er særligt sundhedsfremmende. Derfor er det vigtigt, at de produkter du spiser indeholder hele kornet - også selvom kornet er malet til mel.

De gode egenskaber

Du har lettere ved at holde vægten, fordi fuldkorn giver en bedre fordøjelse, en øget mæthed og et stabilt blodsukker i længere tid.

Fuldkorn forebygger sygdomme, fordi de mange gavnlige indholdsstoffer medvirker til at mindske risikoen for type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og nogle former for kræft.

Faldgruber

Følgende er ikke fuldkorn: Solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø, vilde ris og boghvede.

I almindeligt hvedemel bruges kun den del af kernen, der hedder frøhvide og er derfor ikke fuldkorn.

Hvor meget skal jeg spise?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne spiser 75 gram fuldkorn om dagen.

Her er tre eksempler på, hvordan du kan spise den anbefalede mængde fuldkorn (75 g):

  • 1 skive rugbrød og 1 stykke fuldkornsknækbrød til morgenmad. 1 skive rugbrød til frokost. 1 portion fuldkornspasta til aftensmad.

Fuldkorn1

  • 1 dl mysli og 1 fuldkornsbolle til morgenmad. 1 fuldkornsbolle til frokost. 2 stykker fuldkornsknækbrød som mellemmåltid.

Fuldkorn2

  • 2 dl havregryn til morgenmad. 1 skive rugbrød i løbet af dagen.

Fuldkorn3

Senest opdateret:
06-08-2014
Sideansvarlige
Lisa Heidi Witt og Susanne Elman Pedersen Diætister