Madlavning

Det er en god idé at lave en madplan for én uge ad gangen. Med en madplan får du hjælp til at spise varieret, du kan samle dine indkøb og udnytte råvarerne bedre.

Når du laver en madplan for din varme mad, akn du med fordel følge disse forslag:

  • Spis fisk 1-2 gange om ugen
  • Spis fjerkræ 1-2 gange om ugen
  • Hav en kødfri dag om ugen

Tilbered også din mad på forskellig måde:

  • Steg og/eller grydesteg 2-3 gange om ugen
  • Kog 1-2 gange om ugen
  • Tilbered i ovn 1-2 gange om ugen

Find inspiration i opskriftsdatabasen

I opskriftsdatabasen kan du finde inspiration til en sund og varieret madplan:

Find opskrifter og madtemaer

Eksempler på sund mad og drikke fordelt på dagens måltider:

Morgenmad

  • Rugbrød, fuldkornsbrød uden fedtstof eller med minarine
  • Mager ost (højst 30+/17 %), magert pålæg (højst 10 % fedt) eller marmelade
  • Havregrød eller øllebrød uden sukker
  • Havregryn, ymerdrys og mysli (højst 7 % fedt, højst 13 % sukkerarter og mindst 8 % kostfibre)
  • Syrnet mælkeprodukt (højst 0,7 % fedt og uden tilsat sukker)

Frokost

  • Rugbrød og evt. fuldkornsbrød uden fedtstof eller med minarine
  • Fiskepålæg, magert kødpålæg (højst 10 % fedt) eller mager ost (højst 30+/17 %)
  • Grøntsager

Aftensmad

  • Kartofler, fuldkorns  -ris,- pasta og/eller -brød
  • Grøntsager, kogte eller rå
  • Magert kød, indmad, fisk eller fjerkræ (tilberedt med olie eller flydende margarine)
  • Steg i lidt fedtstof, 1-2 tsk. pr. person
  • Mager sovs af grøntsags- eller kartoffelvand, fedtfri sky, mælk, bouillon og krydderier jævnet med hvedemel, sovsejævner eller majsstivelse (f.eks. Maizena)
  • Dressing (højst 5 % fedt)

Mellemmåltider

  • Rugbrød, fuldkornsbrød eller knækbrød med eller uden minarine
  • Mager ost eller pålæg
  • Marmelade
  • Evt. frugt og grøntsager

Drikke

  • Vand
  • Mælk (højst 0,7 % fedt)
  • Sodavand og læskedrik (højst 1 g kulhydrat pr. dl)
Senest opdateret:
30-06-2016
Sideansvarlige
Lisa Heidi Witt og Susanne Elman Pedersen Diætister