Fisk

Et af de officielle kostråd lyder: Spis mere fisk. Spis fisk mindst 2 gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg.

Denne anbefaling gælder også for personer med diabetes. Spis gerne 350 g fisk, så du f.eks. spiser ½ stk. rugbrød med fiskepålæg dagligt og fisk til den varme mad mindst 2 gange om ugen. Samme anbefaling gælder, hvis du har hjertesygdom. Vælg gerne fiskepålæg med nøglehulsmærket.

Generelt anbefaler vi at spise varieret. Det gælder også, når du spiser fisk. Det er en god idé at variere mellem forskellige slags fisk, mellem fede og magre fisk samt at tilberede fiskene forskelligt.

Sundhedsmæssige gevinster ved at spise fisk

Fisk - især de fede fisk - indeholder fiskeolier (omega-3 fedtsyrer eller n-3 fedtsyrer). Undersøgelser har vist, at når man regelmæssigt spiser fisk, nedsættes risikoen for pludselig død som følge af blodprop i hjertet eller hjernen. Da diabetikere generelt har en øget risiko for hjerte-/karsygdom, er det særligt hensigtsmæssigt, at fisk indgår regelmæssigt i kosten.

Vitaminer og mineraler

Tilskud af fiskeolier anbefales dog ikke generelt til personer med diabetes. Snak med din læge eller diætist, hvis du overvejer at spise f.eks. levertran eller fiskeoliekapsler.

Fisk indeholder også mange vitaminer og mineraler især jod og selen. Fede fisk har et højt indhold af D-vitamin. Ernæringsmæssigt har det ingen betydning, hvorvidt du anvender frossen eller frisk fisk, idet vitaminer og mineraler bevares i fisk, der har været frosne.

Fede, middelfede og magre fisk

Indholdet af fedt i fisk varierer meget, og man grupperer derfor fisk som fede, middelfede eller magre.
Fedtindholdet i de forskellige fisketyper vil variere lidt afhængig af årstiden.

Med undtagelse af makrel og ål, der har et fedtindhold på henholdsvis ca. 25 og 30 g pr. 100 g fisk, kan man generelt sige, at fisk har et lavt fedtindhold. Dette gælder også de fisketyper, der betegnes som fede fisk.


Eks. på fede fisk, som har et højere fedtindhold end 8 g pr. 100 g fisk

  • Hellefisk
  • Laks
  • Makrel
  • Sild
  • Stenbider
  • Ål


Eks. på middelfede fisk, som har et fedtindhold på 2-8 g pr. 100 g fisk

  • Havkat
  • Hornfisk
  • Pangasius
  • Pigvar
  • Sværdfisk
  • Ørred


Eks. på magre fisk, der har et fedtindhold på mindre end 2 g pr. 100 g fisk

  • Hoki
  • Kulmule
  • Rødfisk
  • Rødspætte
  • Sej
  • Skrubbe
  • Sværdfisk
  • Torsk
  • Tun

Ifølge Fødevarestyrelsen skal gravide og børn under 14 år holde igen med rovfisk. Kvinder, der planlægger graviditet, er gravide eller ammer, og børn under 14 år bør højst spise 100 g rovfisk om ugen. Børn under 3 år højst 25 g om ugen.

Hvad er rovfisk?
Rovfisk er f.eks. rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun (både tunbøffer og dåsetun)

Find opskrifter 

I Diabetesforeningens opskriftsdatabase kan du finde lækre opskrifter på retter med fisk. 

Se opskrifter med fisk

Senest opdateret:
25-08-2016
Sideansvarlige
Lisa Heidi Witt og Susanne Elman Pedersen Diætister