Til brug i husholdningen kan de forskellige sødestoffer købes under forskellige produktnavne. Ofte er flere sødestoffer blandet i det enkelte sødemiddel.

Flere sødemidler f.eks. strøprodukter samt søde- og bagemidler indeholder også fyldstoffer. Nogle fyldstoffer giver stigning i blodsukkeret f.eks. maltodextrin, mens fyldstoffer som polydekstrose, inulin, oligofruktose og cellulose ikke giver stigning i blodsukkeret.

Se en fyldestgørende produktoversigt over sødemidler

Stevia

Stevia _2

Sødestoffet i planten Stevia rebaudiana Bertoni er nu tilladt til brug i fødevarer. Europa-Kommissionen har godkendt sødestoffet, der hedder steviolglycosid, til brug i en række mad- og drikkevarer. Sødestoffet har fået E nr. 960. Steviolglycosid udvindes fra planten Stevia, der vokser i Sydamerika.

Stevia (Steviolglycosid) giver ikke stigning i blodsukkeret og omsættes ikke til energi i kroppen. Sødestoffet kan derfor anvendes som sødemiddel til personer med diabetes.
I produktoversigten ovenfor kan du finde sødemidler, der indeholder Stevioglycosid.

Planten Stevia og tørrede blade af planten er ikke godkendt til brug i fødevarer.

Læs artiklen om Stevia fra Behandlerbladet - Update 2011

Læs artiklen om Stevia i Diabetes - februar 2012

Senest opdateret:
28-09-2016
Sideansvarlige
Lisa Heidi Witt og Susanne Elman Pedersen Diætister