Kostfibre i maden kan være med til at gøre dig mæt, og kan forsinke optagelsen af andre kulhydrater, så dit blodsukker stiger langsomt. Det er bedst, at kostfibrene er naturligt forekommende - dvs. ikke er tilsat i et produkt.

Kostfibre passerer næsten ufordøjet gennem fordøjelsessystemet. De kan inddeles i vandopløselige og uopløselige kostfibre. Især de vandopløselige kostfibre kan forsinke optagelsen af andre kulhydrater fra tyndtarmen og dermed medvirke til at stabilisere blodsukkeret.

Kostfibre har også en positiv indvirkning på kolesteroltallet og nedsætter risikoen for at udvikle visse former for kræft. Alle typer kostfibre er gavnlige for fordøjelsen og mætter godt.

Du kan se eksempler på mængden af kostfibre og vandopløselige kostfibre i udvalgte madvarer i skemaet herunder.

Madvarer Indhold pr. 100 g
  Kostfibre i alt Vandopløselige kostfibre
Rugbrød (mørkt, fuldkorn) 9 g 4 g
Grahamsbrød 5 g 1 g
Franskbrød 4 g 1 g
Havregryn 10 g 4 g
Gulerod, hvidkål
og blomkål
2-3 g 1-2 g
Tomat, agurk, salat 1 g 0-1 g
Bærfrugt, banan,
pære og æble
2-5 g 1-2 g
Tørrede frugter 4-9 g 1-5 g
Tørrede bælgfrugter 12-18 g 7 g
Senest opdateret:
28-11-2014
Sideansvarlige
Lisa Heidi Witt og Susanne Elman Pedersen Diætister