Cøliaki

Cøliaki

Cøliaki er en kronisk tarmsygdom, hvor man ikke kan tåle gluten. Gluten er et protein i kornsorterne hvede, rug og byg.

Hos personer med cøliaki vil al mad, der indeholder gluten, kunne beskadige tyndtarmens slimhinde. Glutenproteinet nedbryder tarmens fimrehår og forringer slimhindens evne til at optage næringsstoffer fra maden. Samtidig går vigtige mineraler og salte tabt.

Gluten findes i korn
Gluten findes i kornsorterne hvede, rug og byg. Havre er naturligt fri for gluten, men kan indeholde rester af andre melsorter. Specialfremstillede havregryn er uden gluten.

Diabetes og cøliaki

Nogle personer med diabetes udvikler cøliaki. Det betyder i praksis, at de er nødt til at kombinere principperne for diabetesmad med principperne for glutenfri kost.

Det kan være en stor udfordring, da mange madvarer indeholder gluten. Ligesom der kan være spor af gluten i mange færdigproducerede varer, hvor man ikke forventer det.

F.eks. spiller kostfibre en rolle for reguleringen af blodsukkeret. Men hvis du har cøliaki og skal udelukke de almindelige kornsorter, kan det være et problem for dig at få kostfibre nok.

 

Gode råd til at spise glutenfrit

    Gode råd til at spise glutenfrit
  • Bagning uden gluten

    + -

    Dej til glutenfrit brød har en anden konsistens end dej til almindeligt brød. Det er melets glutenindhold, der giver dejen elasticitet og en fast struktur til det færdige brød.


    Glutenfri dej har samme konsistens som en småkagedej og skal derfor bages i form.


    Glutenfrit brød bliver hurtigere tørt end almindeligt brød. Det er derfor en god idé at dele brødet op i dagsportioner og fryse det ned, så du altid har frisk brød. Eller du kan riste det på brødristeren.

     

    Praktiske bageråd:

    • Brug røremaskine, vægt og dejskraber
    • Tilsæt fiberhusk, pofiber eller roefiber
    • Varier smagen med: Kommen, anis, fennikel, oregano, persille, hvidløg, kardemomme, kanel, rosiner, abrikoser, æble eller chokolade
    • Reven gulerod, rødbede, spinat eller blendet græskar giver flot farve og smag
    • Ristede frøkerner giver en anderledes aroma
    • Dejen skal være klistret. Er den for tør, hæver den ikke. Er den for våd, bliver brødet fladt
    • Mislykket brød kan du anvende som rasp eller riste det med lidt olie, hvidløg og persille
  • Madlavning uden gluten

    + -

    Det varme måltid er sjældent det største problem, da grøntsager, kød, ris og kartofler som udgangspunkt er naturligt fri for gluten. Problemet opstår, hvis du skal lave retter, hvori gluten på en eller anden måde indgår:

    • sovse
    • farsretter
    • pastaretter
    • pizza

    Når det gælder sovse, kan du jævne med majsstivelse, f.eks. Maizena eller en af de glutenfri melblandinger. I stedet for at bruge hvedemel, havregryn eller rasp i farsretter, kan du bruge hjemmelavet rasp af dit glutenfri brød. Du kan også bruge kartoffelmel, majsstivelse eller en glutenfri melblanding.

    Du kan købe glutenfri pasta i flere større dagligvareforretninger. Pizza kan du lave selv af glutenfri melblanding.

  • Når du spiser ude

    + -

    Spiser du ude, er det en god idé at spørge, inden du bestiller bord, om restauranten serverer glutenfri mad. Ofte er det sovsen, dressingen eller desserten, der er det største problem. Men er du åben omkring din gluten-intolerance, er restauranterne som regel meget hjælpsomme. Du kan evt. medbringe dit eget glutenfri brød.

    Skal du besøge venner eller familie, er det rarest for alle parter, hvis du fortæller, hvad du kan spise. På den måde har din vært mulighed for at planlægge dit besøg. Men igen – husk brødet for alle tilfældes skyld. De fleste har ost og pålæg i køleskabet.

Oversigt over kostfibre i mel

    Oversigt over kostfibre i mel
  • Indhold af kostfibre i glutenfri melsorter mm. pr. 100 g

    + -
    • Boghvedemel 1,9 g
    • Hirseflager 2,0 g
    • Kartoffelmel 0,3 g
    • Majsmel 3,2 g
    • Majsstivelse/Maizena 0,5 g
    • Rismel 0,8 g
    • Havremel 10,0 g
    • Fuldkorns majsmel 9,7 g
    • Fuldkorns hirsemel 3,9 g
    • Fuldkorns rismel 2,2 g
    • Fuldkorns risflager 4,0 g
    • Mandelmel 14,0 g
    • Quinoamel 6,9 g
    • Glutenfri havregryn 9,0 g
  • Indhold af kostfibre i glutenholdige melsorter mm. pr. 100 g

    + -
    • Grahamsmel 11,6 g
    • Havregryn 9,9 g
    • Hvedeklid 40,2 g
    • Hvedemel 3,7 g
    • Rugkerner 14,8 g
    • Rugmel – fuldkorn 14,8 g
  • Indhold af kostfibre i melblandinger (færdigkøbte, producent i parentes)

    + -
    • Glutenfri grov melmix (Finax) 9,0 g
    • Glutenfri melmix (Finax) 3,0 g
    • Glutenfri mix med fiber (Semper) 7,3 g
    • Grovmix – naturligt fri for gluten (Semper) 6,7 g
    • Glutenfri Fin mix (Semper) 2,0 g
    • Glutenfri Groft Flerkornsbrød (Amo) 3,8 g
    • Glutenfri lavprotein melmix (Finax) 3,8 g
    • Glutenfri fiberbrødmix (Finax) 11,0 g
    • Glutenfri havrebrødmix (Finax) 4,0 g
    • Glutenfri landbrødmix (Finax) 5,0 g

    Kilde: DTU fødevaredatabase og producenternes egne oplysninger. Tallene er opdateret marts 2018. 

Pil Læs Download2

Vil du vide mere om cøliaki?

På Dansk Cøliaki Forenings hjemmeside kan du finde mere information.

Dansk Cøliaki Forening
Læse Se

Viden om følgesygdomme

Et liv med diabetes kan påvirke kroppen på mange måder. Heldigvis oplever færre og færre alvorlige følgevirkninger af diabetes. Her får du en oversigt over de steder i kroppen, diabetes oftest påvirker, samt hvad du kan gøre for at forebygge følgesygdomme.

Oversigt over følgesygdomme

Vi er her for at hjælpe

Er du bekymret?

Vi er her for at hjælpe

Tal med Diabetesrådgiverne om, hvordan du passer godt på din krop.