Type 2-diabetes
Type 2-diabetes er den mest udbredte diabetestype i Danmark og udgør ca. 80 % af alle personer med diabetes. 100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det.
Type 2-diabetes er den mest udbredte diabetestype i Danmark og udgør ca. 80 % af alle personer med diabetes. 100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det.
Omkring 330.000 mennesker lever med type 2-diabetes i Danmark.
Type 2-diabetes er en sygdom, hvor blodsukkeret er forhøjet, fordi kroppen enten ikke kan udnytte insulinen optimalt eller ikke producerer nok.
Insulin er et hormon, som hjælper cellerne med at optage sukkerstofferne (glukose) fra den mad, vi spiser. Hvis ikke glukosen kan komme ind i cellerne, stiger blodsukkeret. Forhøjet blodsukker over længere tid resulterer i livstruende følgesygdomme.
Risikoen for type 2-diabetes hænger bl.a. sammen med din alder, dine gener og din BMI.
Hvis du har diabetes og har et for højt blodsukker igennem længere tid, skader det blodkarrene mange steder i kroppen. Det gælder især øjne, hjerte, nerver og nyrer, hvor blodkarrene tager skade og i sidste ende kan medvirke til en ny sygdom ud over diabetes. Den nye sygdom kaldes en følgesygdom, fordi sygdommen opstår på grund af den oprindelige sygdom, diabetes. Nogle læger kalder det også en komplikation til diabetes.
Hvis du har type 2-diabetes, kan fysisk aktivitet og sund kost være med til at sætte sygdommen i bero – såkaldt remission. Remission vil sige, at du bliver symptom- og medicinfri.
Få svar på dine spørgsmål
Vi er her for at hjælpe
Hver dag rådgiver vi personer med diabetes - vi kan også hjælpe dig.
Type 2-diabetes kan i nogle tilfælde udskydes eller helt forebygges ved at være regelmæssig fysisk aktiv og undgå overvægt – afhængigt af hvor genetisk disponeret, du er. Risikofaktorer som alder, arvelighed og etnicitet kan du ikke gøre noget ved, men dine kost- og motionsvaner kan hjælpe dig til at mindske din risiko for at udvikle type 2-diabetes.
Få en gratis kogebog
Udfyld formularen og modtag helt gratis kogebogen 'Kål er cool' med opskrifter udarbejdet af Diabetesforeningens diætister.
En halv million danskere har forstadier til type 2-diabetes
Kender du din risiko?
Tag testen og find ud af, hvor høj din risiko er.