Det er en god idé at lave en madplan for en uge ad gangen. Med en madplan får du hjælp til at spise varieret, du kan samle dine indkøb og udnytte råvarerne bedre. Du kan bygge din madplan for det varme aftenmåltid efter disse byggeklodser:

MAD
Få variation i din madplan ved at følge dette forslag:

 Fisk  Fjerkræ  Kødfri  Valgfri

Fisk
1-2 gange/uge

Fjerkræ
1-2 gange/uge

Kødfri
1 gang/uge

Valgfri
Resten


TILBEREDNING
Få variation i tilberedningen ved at følge dette forslag:

 Gryde  Ovn  Pande  

Koge
1-2 gange/uge

Bage/ovnstege
1-2 gange/uge

Stege/grydestege
2-3 gange/uge

 

Du kan sammensætte din egen madplan efter ovenstående byggeklodser. Her er et forslag til, hvordan den kunne se ud.

Madplan Skema Ny

Klik på skemaet, hvis du ønsker at downloade det og lave din egen madplan. Print skemaet ud og udfyld de hvide felter med dine egne opskrifter eller find inspiration i opskriftdatabasen:

Find opskrifter og madtemaer

Download madplan-skemaet

Du kan også lave din egen udgave/kombination ved at downloade vores pdf (3 sider), der indeholder:

  • Skemaet
  • Madikonerne til print
  • Tilberedningsikonerne til print

Ikoner Til Print

 Download pdf med ikoner og skema til madplan

Eksempler på sund mad og drikke fordelt på dagens måltider:

Morgenmad

  • Rugbrød og fuldkornsbrød uden fedtstof eller med skrabet fedtstof
  • Mager ost (højst 30+/17 %), magert pålæg (højst 10 % fedt) eller marmelade
  • Havregrød eller øllebrød uden sukker
  • Havregryn, ruggryn, ymerdrys, mysli m.m. med højst 7 % fedt, højst 13 % sukkerarter og mindst 8 % kostfibre
  • Morgenmadsprodukter med mælk og syrnet mælkeprodukt (højst 0,7 % fedt og uden tilsat sukker)

Frokost

  • Rugbrød og evt. fuldkornsbrød uden smør eller med skrabet fedtstof
  • Fiskepålæg, magert kødpålæg (højst 10 % fedt) eller mager ost (højst 30+/17 %)
  • Grøntsager

Aftensmad

  • Kartofler, fuldkorns-ris, -pasta og/eller fuldkornsbrød
  • Grøntsager, rå eller tilberedte
  • Kød, indmad, fisk eller fjerkræ med højst 10% fedt
  • Steg i lidt fedtstof, 1-2 tsk. pr. person
  • Mager sovs af grøntsags- eller kartoffelvand, fedtfri sky, mælk, bouillon og krydderier jævnet med hvedemel, sovsejævner eller majsstivelse (f.eks. Maizena)
  • Dressing (højst 5 % fedt)

Mellemmåltider

  • Rugbrød, fuldkornsbrød eller knækbrød uden eller med skrabet fedtstof
  • Mager ost (højst 17% fedt) eller pålæg (højst 10% fedt)
  • Marmelade
  • Grøntsager og evt. frugt

Drikke

  • Vand
  • Mælk (højst 0,7 % fedt)
  • Sodavand og læskedrik (højst 1 g kulhydrat pr. dl)
Senest opdateret:
16-08-2016
Sideansvarlige
Lisa Heidi Witt og Susanne Elman Pedersen Diætister