Det er ikke alene vigtigt, hvad du spiser, men også, hvordan du tilbereder din mad. Derfor giver Diabetesforeningens diætister dig her nogle gode råd til madlavningen, når du:

Steger

Bager

Laver sovs og dressing

Fedtstof i madlavningen

Generelt er det sundest at anvende fedtstof fra planter frem for dyrisk fedt. Hvis du vil tabe i vægt, er det desuden vigtigt, at du sparer på mængden af fedtstof, når du tilbereder maden.

Du kan vælge en enhed pr. hovedmåltid af følgende, der svarer til ca. 8-10 g fedt og ca. 350 kJ/ 85 kcal:

  • 2 tsk. olivenolie, rapsolie, flydende margarine
  • 2 tsk. plantemargarine
  • ½ dl madlavningsfløde med højst 12 %
  • ¾ dl fraiche 9 %
  • ½ dl creme fraiche 18 %
  • ¼ dl piskefløde 38 %
  • 20 g nødder eller mandler
  • ¼ - ½ avocado (ca. 50 g)
  • 15-20 grønne oliven eller ca. 6 sorte oliven

Hvis du vil tabe i vægt, kan du halvere portionen.

Sovs og dressing

Du kan lave varm sovs af fedtfri sky, fond, suppe, bouillon, kartoffel- eller grøntsagsvand. Jævn sovsen med sovsejævner, hvedemel eller majsstivelse udrørt i mælk eller vand.

Du kan lave kold sovs og dressing af magert syrnet mælkeprodukt, dvs. med højst 0,7 g fedt pr. 100 g, f.eks. fromage frais, skyr o.lign. Du kan lade mælkeproduktet dryppe af i et kaffefilter, hvis du ønsker en fastere konsistens. De fleste smagsgivere kan tilsættes f.eks. sennep, tomatpuré, chilisauce, krydderurter og tørrede krydderier.

Senest opdateret:
06-08-2014
Sideansvarlige
Lisa Heidi Witt og Susanne Elman Pedersen Diætister