Hvad indeholder min mad?

Tallerkenmodel

Tallerkenmodellen er et eksempel på, hvordan et måltid kan se ud, når man følger anbefalingen for fordeling af energien.

Kroppen har brug for en række næringsstoffer for at fungere optimalt. Det får den, når maden, vi spiser, fordøjes i mavesækken og i tarmene og spaltes til næringsstoffer. Disse føres videre til blodet.

Hvis du ikke selv producerer insulin, gælder det om at få din dosis insulin til at passe med den mad, du spiser og det, du drikker. For at kunne det, er det vigtigt, at du ved noget om kulhydrater, fordi kulhydrater er det næringsstof, som især får dit blodsukker til at stige.

Hvad er der i maden? 

Maden består af tre energigivende næringsstoffer: kulhydrat, protein og fedt. Derudover kan kroppen få energi fra alkohol.

Energifordeling i din mad

Vi anbefaler, at din mad sammensættes, så energien fordeler sig således:

  • 45-60 procent fra kulhydrat, heraf højst 10 procent tilsat sukker
  • 25-40 procent fra fedt
  • 10-20 procent fra protein

De energigivende næringsstoffer indgår i opbygningen af f.eks. muskler og væv eller omsættes til energi, som bruges til at producere varme, til at få musklerne til at arbejde og til at reparere eller forny kroppens celler. Overskydende energi oplagres i energidepoter i cellerne. Kroppen henter energi fra disse depoter, hvis ikke vi tilfører den nok energi fra mad og drikke.

Herudover indeholder maden vitaminer og mineraler samt antioxidanter.

Senest opdateret:
02-08-2016
Sideansvarlige
Lisa Heidi Witt og Susanne Elman Pedersen Diætister