MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Farvel til min sensorpusher

Cathrine Dragsbæk betalte selv for FreeStyle Libre i halvandet år. Det efterlod hende med spørgsmålet: Er jeg overhovedet noget værd?

Cathrine Dragsbæk hjemme i sofaen
– Hvorfor skulle jeg vente så længe på FreeStyle Libre? Al den tid kunne jeg måske have haft et bedre blodsukker. Og det kan have betydning for, om jeg får følgesygdomme senere i livet. Det giver mig en følelse af, at mit helbred er mindre værd end de penge, kommunen længe afviste at bruge på min FreeStyle Libre, siger Cathrine Dragsbæk. Foto: Martin Bubandt

Cathrine Dragsbæk fik for tre år siden en Omnipod, der ændrede hendes liv.

– Jeg fik et langt mere stabilt blodsukker og langt større frihed, siger Cathrine Dragsbæk. Hun er 26 år, bor i København og fik type 1-diabetes som 12-årig.

Den slangefri insulinpumpe løste ikke alle udfordringer. Cathrine skulle stadig stikke sig mange gange dagligt for at måle blodsukker, og det sved voldsomt i fingrene. I forbindelse med et klinisk forsøg fik Cathrine udleveret FreeStyle Libre, en flash glukosemåler, der via sensorteknologien gør, at man ikke skal prikke sig i fingrene for at måle blodsukker, men blot kan scanne det.

– Efter fire dage var mine fingre gode igen, og jeg kunne måle oftere. Det gjorde mig meget klogere på mit blodsukker og hjalp mig til at regulere endnu bedre.

Men med apparatet fulgte kun to FreeStyle Libre, som er dem, man sætter på armen for at scanne sit blodsukker.

– Jeg kunne ikke få bevilget FreeStyle Libre. Man kan ikke selv købe dem i Danmark, så jeg allierede mig med min papfar og hans kollega i Storbritannien, der bestilte dem hjem til mig. Jeg kaldte ham for min "sensor-pusher", og jeg betalte selv.

Hvorfor ventetid

Efter to måneder med FreeStyle Libre var Cathrines langtidsblodsukker faldet. Men kommunen fastholdt, at hun ikke skulle have apparatet, fordi blodsukkeret lå pænt.

– Men det gik netop godt, fordi jeg brugte Libre! Cathrine klagede til Ankestyrelsen og fik bevilget FreeStyle Libre i starten af 2019.

– Det var en kæmpe lettelse ikke længere at skulle låne de 1.200 kroner om måneden af mine forældre, som sensorerne kostede mig, siger Cathrine. Hele forløbet med kommunen, der ikke ville bevilge, har efterladt Cathrine en følelse af, at hun er mindre værd, end de penge, kommunen ville spare på ikke at give hende FreeStyle Libre.

– Jeg oplever, at mange af os, der har diabetes, går med spørgsmålet: Er jeg overhovedet værd at samle på. Der skal så lidt til at gøre vores liv nemmere. Teknologien findes. Hvorfor bliver det så ikke gjort?

Flash glukosemåling sænker langtidsblodsukkeret

Et studie fra Edinburgh i Skotland viser et signifikant fald i langtidsblodsukkeret hos personer med type 1-diabetes, der brugte flash glukosemåling sammenlignet med dem, der ikke gjorde.

Studiet med 900 patienter, der brugte flash glukosemåling, og en kontrolgruppe på 518 patienter, fandt, at langtidsblodsukkeret hos de patienter, der brugte flash glukosemåling faldt med gennemsnitligt 4 mmol/mol. Effekten var størst for de patienter, der på forhånd havde det højeste langtidsblodsukker (over 75 mmol/mol), men også betydelig for patienter med et langtidsblodsukker på 58-75 mmol/mol.

I løbet af studiets 245 dage steg andelen af patienter, der nåede behandlingsmålet på højst 58 mmol/mol, fra 34,2 procent til 50,9 procent.

Samtidig blev andelen af patienter med et langtidsblodsukker på mere end 75 mmol/mol mere end halveret.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Diabetologia i juni 2019.

Skrevet af Stine Mørkeberg


Flere artikler fra medlemsbladet november 2019

Illustration af glukosemåler

Ny teknologi bliver standard

Klavs Würgler Hansen, overlæge, Silkeborg, er overbevist: Det er et spørgsmål om tid, før flash glukosemåling er standard for alle med type 1-diabetes.
Læs artiklen om ny teknologi og diabetes
Poul Hansen

Lappeløsningen

Det giver Poul Hansen tryghed at kunne måle sit blodsukker derhjemme, men kommunen siger nej til en bevilling af teststrimler.
Læs Pouls historie
Herdis Jacobsen

Jeg bed smerten i mig

Aarhus Kommune mente, at Herdis Jacobsen var godt hjulpet med en fingerprikker, selvom målemetoden forværrede hendes gigtsmerter. Læs her, hvordan Herdis tovtrækkeri med kommunen endte.
Læs Herdis historie
Troels Krarup Hansen

Udstyret er derude – mennesker med diabetes får ikke glæde af det

Økonomi og indviklede retningslinjer spænder ben for, at mennesker med diabetes kan få det diabetesudstyr, de har brug for. Vi har spurgt Troels Krarup Hansen om udfordringerne med at få diabetesudstyr.
Læs interviewet med Troels Krarup Hansen
Familien Aagaard med deres hund

Looping betyder alt for vores familie

Familien Aagaard i Hørsholm har fået en helt anden hverdag, efter at Frederik er begyndt at bruge en looping-app på sin iPhone til at regulere sit blodsukker med.
Læs artiklen om looping

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes