MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Jeg bed smerten i mig

Aarhus Kommune mente, at Herdis Jacobsen var godt hjulpet med en fingerprikker, selvom målemetoden forværrede hendes gigtsmerter. Efter et længere tovtrækkeri med kommunen har hun fået bevilget en flash glukosemåler.

– Jeg har problemer med meget store udsving i blodsukkeret, tager insulin fire gange dagligt og skal måle mit blodsukker seks gange dagligt, fortæller Herdis Jacobsen. Hun er 75 år, bor i omegnen af Aarhus og fik type 2-diabetes som 63-årig.

Herdis Jacobsen
– Hvor har jeg været ked af det, skuffet og vred undervejs. Jeg håber virkelig ikke, at andre skal igennem det samme, siger Herdis Jacobsen, pensionist. Foto: Martin Bubandt

– Jeg brugte en fingerprikker, og det gjorde meget ondt i fingrene. Derfor var det en stor lettelse, da jeg i 2017 fik bevilget FreeStyle Libre af kommunen, siger Herdis, der også har gigt.

Men glæden var kort.

I sommeren 2018 tog kommunen bevillingen tilbage med den begrundelse, at Herdis var "godt hjulpet" med fingerprikkeren og ikke havde behov for FreeStyle Libre.

– Sådan føltes det ikke, når jeg prøvede at finde den finger, det ville gøre mindst ondt at stikke i. Mine hænder er bulede og plagede af smerter fra min gigt. Det var hårdt med unødvendige smerter fra fingerprikkeren oveni.

Kæmpe lettelse

Herdis Jacobsen klagede til Ankestyrelsen, og sagen gik frem og tilbage imellem hende, kommune og Ankestyrelse, der på et tidspunkt bad kommunen om en lægelig udtalelse. Herdis fortæller, at hendes læge bekræftede behovet for en FreeStyle Libre, fordi hun skal måle blodsukker ofte og samtidig havde gigtsmerter i fingrene.

– Kommunen spurgte, om jeg havde noget at tilføje. Jeg foreslog at tage et billede af min hånd, så man kunne se, hvor bulet den var. Det ønskede de ikke. Dér fik jeg nok, siger Herdis.

– Jeg ringede til Diabetesforeningen og fik rådgivning af en hjælpsom socialrådgiver, der hjalp mig med at forfatte en ny klage, jeg skulle sende til Ankestyrelsen. Jeg ringede og fortate kommunen om klagen en fredag i august i år. Mandagen efter havde jeg bevillingen fra kommunen.

– Det er en kæmpe lettelse, at jeg ikke længere skal stikke mig i fingrene og bide smerterne i mig. Så det har været kampen værd. Men hvor har jeg været ked af det, skuffet og vred undervejs. Jeg håber virkelig ikke, at andre skal gå igennem det samme.

Skrevet af Stine Mørkeberg


Flere artikler fra medlemsbladet november 2019

Illustration af glukosemåler

Ny teknologi bliver standard

Klavs Würgler Hansen, overlæge, Silkeborg, er overbevist: Det er et spørgsmål om tid, før flash glukosemåling er standard for alle med type 1-diabetes.
Læs artiklen om ny teknologi og diabetes
Cathrine Dragsbæk

Farvel til min sensorpusher

Cathrine Dragsbæk betalte selv for FreeStyle Libre i halvandet år. Det efterlod hende med spørgsmålet: Er jeg overhovedet noget værd?
Læs Cathrines historie
Poul Hansen

Lappeløsningen

Det giver Poul Hansen tryghed at kunne måle sit blodsukker derhjemme, men kommunen siger nej til en bevilling af teststrimler.
Læs Pouls historie
Troels Krarup Hansen

Udstyret er derude – mennesker med diabetes får ikke glæde af det

Økonomi og indviklede retningslinjer spænder ben for, at mennesker med diabetes kan få det diabetesudstyr, de har brug for. Vi har spurgt Troels Krarup Hansen om udfordringerne med at få diabetesudstyr.
Læs interviewet med Troels Krarup Hansen
Familien Aagaard med deres hund

Looping betyder alt for vores familie

Familien Aagaard i Hørsholm har fået en helt anden hverdag, efter at Frederik er begyndt at bruge en looping-app på sin iPhone til at regulere sit blodsukker med.
Læs artiklen om looping

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes