MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Kære læger, diabetes er alvorligt!

En ny læge gjorde hele forskellen for Isel Mortensen. Lægen fik sendt hende på kursus, til operation via Steno og i bedre balance med de tre vigtige tal: langtidsblodsukker, blodtryk og kolesterol.

Isel Mortensen
Isel Mortensen. Foto: Nils Meilvang

Der har ikke været balance i Isel Mortensens 20 år med type 2-diabetes. I de første 15 år boede hun i forskellige kommuner rundt om København, hvor hun oplevede, at hendes forskellige praktiserende læger ikke tog diagnosen alvorligt.

– Når lægerne ikke tog det alvorligt, gjorde jeg heller ikke. Beskeden var: Her har du en pille, vi ses om tre måneder. I det hele taget har jeg, og andre ved jeg, oplevet ligegyldighed, men også nedladenhed over for os med type 2-diabetes, fortæller Isel Mortensen.

– Det går ikke. Diabetes er en sygdom, både læge og patient skal tage alvorligt og samarbejde om. Heldigvis flyttede jeg til Brøndby og var meget heldig med min læge. Han anbefalede mig et kommunalt kursus, hvor jeg mødte ligesindede og fik mulighed for at tale med en diabetessygeplejerske, diætist og nok så vigtigt en psykolog.

For der er altid en grund til, at man er overvægtig, som hverken piller eller sprøjter kan påvirke, fastslår Isel Mortensen.

Svært at tabe sig uden hjælp

På lægens indirekte opfordring fik Isel Mortensen en gastrisk bypass-operation i 2018.

– Det er det bedste, jeg har gjort i mit liv, for efter operationen blev det så meget nemmere at sætte kursen mod gode tal, også på vægten. Jeg kan ikke tabe mig ved egen kraft. Typisk taber jeg fem kilo og tager syv på, siger Isel Mortensen, der tog sin sidste diabetespille dagen før operationen og i
dag regulerer sin diabetes med kost og motion.

– Det vil sige, de seneste måneder er jeg røget i igen. Der skete lige noget med mit arbejde, og når jeg oplever stress, så bang! Og nu ligger mine tal ad helvede til, men jeg har givet mig selv tre måneder til at banke dem på plads. Kostdagbog, mad, maksimalt 1.200 kalorier om dagen og motion med personlig træner. Lægen skal ikke komme og sige, jeg skal have piller, siger Isel Mortensen med meget stor overbevisning.

Type 2-diabetes skal tages alvorligt

Billede mangler

Undersøgelsen ”Kend dine tal” med svar fra næsten 2.000 danskere med type 2-diabetes, viser, at alt for mange ikke kender tal for deres diabetes eller behandlingsmål. Flere end fire ud af ti med type 2-diabetes opfatter ikke sygdommen som alvorlig.

– Det er bekymrende, for type 2-diabetes er en alvorlig og farlig sygdom, siger Filip Krag Knop, klinisk professor, overlæge og leder af Center for Clinical Metabolic Research på Herlev-Gentofte Hospital. Han fastslår, at der findes gode behandlingsmuligheder og opfordrer læger og patienter til bedre samarbejde:

– Det er vigtigt, man kender sine behandlingsmål, ellers er det jo svært at nå dem. Groft sagt skal behandlerne råbe højere og patienterne skal slå ørerne mere ud. Selv om ansvaret er delt, så bærer behandlerne nok det største ansvar for at skærpe patienternes interesse og involvering, siger Filip Krag Knop.

Læs også: "Professor: Tag diabetes alvorligt"

Camino og corona gav ro

Ved siden af sit arbejde og fokus på balancen i livet er hun en meget aktiv formand for Diabetesforeningens lokalforening i Brøndby. Hun bruger også tid på at planlægge sin næste tur til
Santiago de Compostela via caminoen.

– Sidste gang gik jeg hele caminoen. Som overvægtig og med syv kilo på ryggen. Til maj nøjes jeg med at gå sidste del og kun med ekstra vægt i rygsækken, siger hun.

Både caminoen og corona har givet Isel Mortensen tid til at reflektere og rydde op, og hun har fundet ud af, hvor lidt hun kan nøjes med.

Da hendes liv ikke var på skinner, og hun var meget overvægtig, trøstespiste, trøstekøbte og trøstesamlede hun. Nu har hun kun ting omkring sig, som har betydning. Og det letter. Set med Isels øjne hænger lavere kropsvægt og livskvalitet sammen.

Derfor er hun sin nuværende læge taknemmelig for den konstruktive og ikke-dømmende kommunikation, hun har med ham. For uden ham havde hun ikke været på vej mod større livskvalitet.

– Jeg bliver ikke så hurtigt træt og har mere energi. Derfor er jeg mere udadvendt og aktiv. Jeg er også blevet bedre til at tage konfrontationer og sige fra.

Det skyldes nok mere selvtillid, og at jeg hviler mere i mig selv, siger Isel Mortensen, der ikke har været bekymret på grund af corona.

– Men de kan høre mig i REMA 1000, hvis folk ikke holder afstand, for så kæfter jeg op, griner hun.

Balancekort

Brug balancekortet sammen med din læge

Kortet hjælper dig og din læge med at huske på, hvad du bør tjekkes for og hvor ofte, du bør tjekkes.

Hent balancekortet

Bestil balancekortet i netbutikken

Skrevet af Gitte Sehested-Grove og bragt i medlemsmagasinet Diabetes september 2020

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes