MIT DIABETESBLIV MEDLEM

415 millioner med diabetes i verden

13. november 2015 Tilbage

Nye tal sætter spot på den enorme, globale udfordring, diabetes er. I 2040 forventes hver tiende menneske at have diabetes. Den andel når vi allerede i Danmark i 2025. Der er brug for handling nu, mener Diabetesforeningen.

Globalt set dør et menneske som følge af diabetes hvert sjette sekund. Diabetes er årsag til flere dødsfald på verdensplan end malaria, tuberkulose og HIV/AIDS tilsammen. Det er blot nogle af de fakta, der netop er fremlagt af International Diabetes Federation (IDF).

IDF er en sammenslutning af diabetesforeninger over hele verden, herunder også Diabetesforeningen.

Peger På Globus

Diabetes er en global udfordring med 415 millioner ramte, fastslår ny rapport.

Ifølge IDF truer diabetes ikke blot den globale sundhed, men også landes økonomi og velfærd, fordi udgifterne til behandling stiger voldsomt, ligesom sygdommen i stigende grad tvinger mennesker i den arbejdsdygtige alder til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Sæt massivt ind

Den udfordring har vi desværre også i Danmark. Diabetes koster hvert år det danske samfund knap 32 milliarder kroner, hvoraf størstedelen udgøres af det såkaldte produktionstab.

Henrik Nedergaard

Diabetes er en enorm udfordring, siger Henrik Nedergaard.

- Hver tiende dansker vil have diagnosen diabetes om ti år. Derfor skal vi sætte massivt ind med opsporing i risikogrupper, forebyggelse og tidlig, effektiv behandling, så langt færre kan leve i balance med sygdommen og ikke presses ud af arbejdsmarkedet. Det giver mening både for den enkeltes livsværdi og for samfundsøkonomien, siger Diabetesforeningens administrerende direktør Henrik Nedergaard.

Handling nu

Allerede i dag har over 320.000 danskere diabetes. Otte ud af ti har type 2-diabetes. I 2040 risikerer antallet af danske diabetikere at have passeret én million:

- Vi skal handle nu. En god ramme for kampen mod diabetes vil være en ny national handleplan, som sætter klare mål for forebyggelse, behandling og opsporing af uopdaget diabetes, siger Henrik Nedergaard med henvisning til, at den gældende nationale diabeteshandleplan snart har 15 år på bagen.

200.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det, og 750.000 har forstadier til sygdommen. På Verdens Diabetes Dag i morgen tilbyder Diabetesforeningen risikotest og blodsukkermåling flere end 175 steder i landet. Det sker i samarbejde med apoteker, kommuner, sundhedscentre og andre.

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes