MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Amning halverer risiko for type 2-diabetes

12. december 2015 Tilbage

Kvinder med graviditetsdiabetes, der ammer, nedsætter risikoen for at udvikle type-2-diabetes efter fødslen med 50 procent. Det viser nyt amerikansk studie. Sundhedsvæsenet bør derfor være særligt opmærksom på, at kvinder med graviditetsdiabetes hjælpes til at får amning til at fungere efter fødslen, mener Diabetesforeningen.

Kvinder med graviditetsdiabetes, der helt eller delvist ammer deres nyfødte barn, halverer sandsynligheden for at udvikle type 2-diabetes indenfor de første to år efter fødslen. Det viser et nyt studie offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Annals of Internal Medicine.

Amning _460px

Undersøgelsens forfattere forklarer, at amning forbedrer både insulinfølsomheden og stofskiftet. Transporten af sukker fra blodbanen og over i cellerne bliver med andre ord forbedret, hvilket kan mindske risikoen for diabetes. Derfor er amningen ikke kun vigtigt for barnets sundhed, men i høj grad også for moderens helbred.

Torsten _156 Px

Torsten Lauritzen, Diabetesforeningens sundhedsfaglige chefkonsulent og professor ved Aarhus Universitet.

-Jordemødre og andet personale på fødegangene bør derfor være ekstra opmærksomme på, at hjælpe disse kvinder med at få amningen til at fungere efter fødslen, siger Diabetesforeningens sundhedsfaglige chefkonsulent og professor ved Aarhus Universitet, Torsten Lauritzen.

Fokus på forebyggelse

Hvert år bliver cirka 1.800 kvinder ramt af graviditetsdiabetes. Under en graviditet danner moderkagen hormoner, som bevirker at insulinbehovet bliver forøget. Normalt vil kroppen reagere ved at forøge produktionen af insulin, men ikke alle kvinder vil være i stand til at producere tilstrækkeligt med insulin og udvikler derfor graviditetsdiabetes.

Når kvinderne har født, forsvinder deres graviditetsdiabetes, men risikoen for at udvikle type 2-diabetes er stadig stor.

- Det giver god mening for samfundet at bruge ressourcer på at forebygge, at disse kvinder ikke får type 2-diabetes og de alvorlige følgesygdomme, der kan følge med. Det er bedre at bruge pengene på forebyggelse nu end på at behandle følgesygdommene senere. Hvis amning kan hjælpe med til at forebygge, bør man fokusere mere på det – ikke kun for barnets skyld, siger Torsten Lauritzen.

I den amerikanske undersøgelse er 1035 kvinder, der havde graviditetsdiabetes, blevet fulgt over en tre års periode fra 2008 til 2011.

Af Jacob Gyldenløve Aaen, jga@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes