MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Kunstigt sødet sodavand er ligesom almindelig sodavand relateret til udvikling af type 2-diabetes

26. oktober 2016 Tilbage

Mere end 400 ml sodavand om dagen er relateret til en dobbelt så stor risiko for at udvikle ikke alene type 2-diabetes, men også den mere sjældne diabetes-type kaldet LADA. Overraskende synes risikoen at være den samme uanset om sodavanden er sukkersødet eller sødet med kunstige sødemidler. Det fremgår af et svensk studie. Diabetesforeningen ser med bekymring på undersøgelsen.

Opdateret torsdag den 27. oktober 2016

Et stort svensk studie fra det anderkendte Karolinska Instituttet viser, at indtagelse af sodavand i mængder på 400 milliliter eller mere om dagen er relateret til en fordobling af risikoen for at udvikle ikke alene type 2-diabetes, men også den mindre kendte diabetestype, LADA (Latent Autoimmune Diabetes og Adulthood). Da der er 330 milliliter i en almindelige størrelse sodavand, skal der ifølge studiet ikke meget mere til end én dåse sodavand om dagen for at øge ens diabetesrisiko.

Sodavand _460px
Samtidig viser studiet, at indtagelse af mere end én liter sodavand om dagen er relateret til en tidobling af risikoen for diabetes. Den øgede risiko er ifølge undersøgelsen den samme uanset om man drikker sukkersødet eller kunstigsødet sodavand.

Byt læskedrik ud med vand

Ifølge Diabetesforeningen er det bekymrende, at kunstigt sødet sodavand synes at udløse den samme risiko for type 2-diabetes og LADA som almindelig sukkersødet sodavand.

Torsten Lauritzen

Torsten Lauritzen er Diabetesforeningens lægefagligchefrådgiver og professor ved Aarhus Universitet.

- Vi har længe vist, at sukkerholdig sodavand er rigtig skidt for helbredet, og øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Men det er overraskende og betænkeligt, hvis det viser sig, at også kunstigt sødet sodavand har den samme effekt. Derfor bør man, som Fødevaresstyrelsen også anbefaler, slukke tørsten i vand, hvis man vil være helt sikker på ikke at udsætte sig selv for en risiko, siger Diabetesforeningens lægefagligchefrådgiver og professor ved Aarhus Universitet, Torsten Lauritzen.

Brug for mere forskning

Ifølge forskerne bag studiet, ved man endnu ikke, hvorfor kunstigt sødet sodavand øger folks diabetesrisiko. 

Hvad er LADA?

  • LADA eller type 1½-diabetes, som sygdommen også kaldes, er en af de mindre kendte diabetesformer, men i de senere år har det vist sig, at type 1½-diabetes er lige så udbredt som type 1-diabetes. Diabetesforeningen anslår, at omkring 30.000 danskere har type 1½-diabetes.
  • I modsætning til type 1-diabetes går udviklingen af type 1½-diabetes langsomt, og sygdommen bryder derfor sjældent ud hos personer under 30 år. Derfor kan type 1½-diabetes i starten forveksles med type 2-diabetes.
  • Når type 1½-diabetes er fuldt udviklet, ligner den dog type 1-diabetes. Ligesom type 1-diabetes er type 1½-diabetes en autoimmum sygdom, hvor kroppens eget immunsystem ødelægger de insulinproducerende celler. Dog foregår denne nedbrydning meget langsommere ved type 1½-diabetes end ved type 1-diabetes. 

Én hypotese er, at de kunstige sødestoffer kan stimulere og forstyrre appetitten, således at man spiser mere. Andre hypoteser er, at kunstige sødestoffer påvirker fedtet omkring maven og bakterierne i tarmen så cellernes evne til at optage sukker nedsættes. Det kaldes nedsat glukosetolerance og er et forstadie til egentlig diabetes. En tredje mulighed kan være, at de, der drikker kunstigt sødet sodavand, er skiftet til den kalorielette drik efter en lang periode med sukkerholdig læskedrik, og at det kan forklare noget af sammenhængen til diabetes.

- Vi står over for en udvikling, hvor dobbelt så mange personer vil have diabetes om 10 år. Derfor har vi brug for mere forskning, så vi kan give befolkningen klar besked om sundhedseffekterne af sodavands-indtag med og uden kunstige sødemidler, siger Diabetesforeningens lægefagligchefrådgiver og professor ved Aarhus Universitet, Torsten Lauritzen.

I den svenske undersøgelse, der er bragt i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Endocrinology, har 2.800 personer svaret på spørgsmål om deres diæt-vaner. Forskerne har i undersøgelsen taget højde for, at personer, der dagligt drikker sodavand generelt har en mere usund livsstil end folk, der ikke drikker sodavand.

Hvad er type 2-diabetes?

  • Type 2-diabetes er den mest udbredte diabetestype i Danmark og udgør ca. 80 % af det samlede antal danskere med diabetes. Tidligere blev den kaldt gammelmandssukkersyge, da den primært ramte ældre. I dag er betegnelsen misvisende, da type 2-diabetes også rammer yngre personer pga. ændret levevis.
  • Tæt på 300.000 personer i Danmark har type 2-diabetes. Dertil regner man med, at yderligere 200.000 danskere går rundt med en uopdaget type 2-diabetes, og at yderligere 750.000 har forstadier til sygdommen (prædiabetes).
  • Hos personer med type 2-diabetes formår kroppen ikke at udnytte insulinet så godt som ellers, og kroppen producerer med tiden ikke nok insulin. Det betyder, at sukkerstofferne forbliver i blodbanen og giver forhøjet blodsukker i stedet for at blive til energi.
  • Personer med diabetes har øget risiko for følgesygdomme som fx blodpropper i hjerter og hjernen, nedsat syn, nyrer-påvirkning og føle-forstyrrelser. Mange dør for tidligt pga. disse sygdomme.


Af Jacob Gyldenløve Aaen, jga@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes