MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Induktionskogeplader kan måske påvirke insulinpumper

08. marts 2017 Tilbage

Man skal være opmærksom, hvis man bruger insulinpumpe og laver mad med moderne induktionskogeplader. Magnetfeltet i kogepladerne kan måske påvirke insulinpumpen, advarer børnediabetesfonden JDRF.

Moderne induktionskogeplader bruger magnetisme til at overføre varmen fra kogepladen til gryden, og det kan måske give problemer for mennesker diabetes, der bruger insulinpumper.

Induktionskogeplader kan muligvis påvirke styringen af insulinpumper, fordi de virker ved et magnetfelt. Det skriver britiske medier på baggrund af en advarsel fra børnediabetesfonden JDRF.

Producenterne Medtronic og Animas advarer i forvejen om, at hvis man som pumpebruger nærmer sig stærke magnetfelter som for eksempel MRI-scannere på et hospital, bør man afmontere sin pumpe af sikkerhedshensyn.

Det skriver pumpe-producenterne

  • Det skriver Medtronic:

Do not expose your CGM to MRI equipment or other devices that generate strong magnetic fields.

  • Det skriver Animas:

DO NOT expose the pump to very strong electromagnetic fields. ALWAYS remove the pump before entering an area where there are very strong magnets.

Det skal understreges, at Diabetesforeningen ikke har kendskab til tilfælde, hvor insulinpumper er blevet påvirket af induktionskogeplader.

Den britiske diabetesforening mener, at pumpeproducenter bør advare specifikt om risikoen.

- Advarslerne bør være med store bogstaver og ikke blot med lille skrift bag på pakken, siger Dan Howarth til den britiske avis Mail on Sunday, som omtaler sagen.

Diabetesforeningen er enig i, at hvis der overhovedet er en risiko for, at induktionskogeplader kan påvirke mekanikken i insulinpumper, skal der informeres og advares, så pumpebrugere er opmærksomme på risikoen.

Man bør altid udvise forsigtighed og sikre sig, at ens insulinpumpe fungerer. Hvis man er i tvivl, bør man kontakte producenten eller sin diabetesbehandler, mener Diabetesforeningen.

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes