MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Medicin med bedst dokumentation bør opprioriteres

13. juni 2017 Tilbage

De kliniske retningslinjer bør ændres, så læger vælger den bedst dokumenterede medicin til behandling af type 2-diabetes først. Det vil give patienterne bedre livskvalitet, mener Diabetesforeningen.

SAN DIEGO, USA.

Når læger i dag udskriver medicin til deres patienter med type 2-diabetes, så er det metformin, der vælges først, da der er dokumentation for at det sænker blodsukkeret og risikoen for hjerte-kar-sygdom.  Herefter har lægerne frit valg mellem et hav af andre medicintyper til den videre behandling af patientens type 2-diabetes.

ADA-konferencen foregår i år i San Diego i Californien.

Men fremadrettet bør lægerne give den medicin, som gavner patienterne mest – GLP-1-præparater eller SGLT-2-hæmmere – som anden prioritet. Det argumenterede læge Steven Nissen fra det amerikanske hospital Cleveland Clinic for i forbindelse med en præsentation af nye resultater af det såkaldte LEADER-studie, på verdens største diabeteskonference ADA i San Diego i USA. Steven Nissen gjorde endvidere opmærksom på, at præparater inden for samme klasse ikke nødvendigvis virker ens. Derfor er der indenfor GLP-1-analogerne vist effekt for Ligluatid, men ikke for andre GLP1-præparater indenfor samme klasse.

Steven Nissen var i 2008 en af initiativtagerne til at få de amerikanske fødevare- og medicin myndigheder, FDA, til at forlange, at der laves grundige, videnskabelige studier af nye diabetes-præparater, før de godkendes, således at de ikke fører til øget sygelighed og dødelighed hos patienterne. Det har i de senere år betydet, at nogle af de nyeste medicin-typer nu er så gennemtestet, at de bør opprioriteres i den daglige diabetes-behandling.

Bedre livskvalitet og længere liv

Diabetesforeningens lægefaglige chefrådgiver, Torsten Lauritzen.
Torsten Lauritzen er Diabetesforeningens lægefaglige chefrådgiver.

Diabetesforeningens lægefaglige chefrådgiver, professor ved Aarhus Universitet, Torsten Lauritzen, der er med på konferencen i USA, er enig med Steven Nissen.

- De kliniske vejledninger for den lægelige behandling bør ændres, så det tydeligt fremgår, hvilke præparater, der er evidens for nedsætter risikoen for alvorlige følgesygdomme og for tidlig død. En sådan prioritering vil give flere mennesker med type 2-diabetes en bedre livskvalitet og et længere liv, siger Torsten Lauritzen.

Positive effekter på hjertet

Både GLP-1-præparater og SGLT2-hæmmere har vist sig at have en rigtig god effekt i forhold til at reducere hjerteproblemer.

GLP-1-analoger – bruges i behandlingen af over 20.000 danskere med type 2-diabetes. Klassen af lægemidler baseret på GLP-1 kendes udover Victoza under salgsnavne som Byetta, Bydureon, Lyxymia og Trulicity. GLP-1 er et naturligt forekommende hormon, der frigives i tarmen, når vi spiser og giver en mæthedsfornemmelse.

Mere end 6.000 danskere bruger SGLT-2-hæmmerne, der virker ved at blokere proteinet SGLT2 i nyrerne. SGLT2 er med til at absorbere sukker tilbage i blodet, når det bliver filtreret gennem nyrerne. Præparatet gør, at man populært sagt ”tisser” sukkeret ud, og dermed reducerer sukkerniveauet i blodet.

SGLT-2-hæmmerne har salgsnavnene Forxiga, Ebymect, Edistride, Xigduo, Jardiance, Synjardy, Invokana og Vokanamet.

Hvad er ADA

  • ADA er forkortelsen for den amerikanske diabetesforening, American Diabetes Association, der hvert år holder en videnskabelig konference.
  • Konferencen med navnet The Annual Scientific Sessions finder i år sted for 77. gang og foregår denne gang i San Diego i delstaten Californien.
  • Mere end 15.000 diabetesforskere, læger, sygeplejersker og andre diabetesbehandlere fra mere end 120 lande deltager i konferencen, der er verdens største om diabetes.
  • De mange deltagere samles i fem dage for at dele ideer, viden og fremskridt inden for diabetesforskning omkring årsager, forebyggelse, diagnosticering og behandling.
  • De kan blandt andet vælge imellem mere end 2.500 videnskabelige præsentationer. Eller de kan gå på opdagelse, når de mange firmaer viser det nyeste og det bedste, de kan præstere inden for blandt andet blodsukkermålere, pumper, sensorer og andre diabetes-gadgets.

Af Jacob Gyldenløve Aaen, jga@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes