MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Medicin nedsætter risikoen for diabetes blandt svært overvægtige markant

24. februar 2017 Tilbage

Stort studie viser, at svært overvægtige kan reducere deres risiko for type 2-diabetes med 80 procent, hvis de får lægemidlet liraglutid og samtidig spiser sundere og dyrker mere motion.

Lægemidlet liraglutid er kendt for at have positive effekter for diabetikere i forhold til vægttab og forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Nu viser nyt internationalt studie, at svært overvægtige mennesker med prædiabetes kan nedsætte deres risiko for at få type 2-diabetes med 80 procent, hvis de dagligt får liraglutid 3.0 mg i kombination med en kalorielet kost og øget fysisk aktivitet.

Forsøgspersonerne fik ikke bare markant nedsat deres risiko for diabetes, men opnåede også et væsentligt og vedvarende vægttab, fik lavere blodtryk og forbedret evnen til at regulere blodsukkeret.

Forskningsprojektet er udført af Novo Nordisk, der har udviklet liraglutid, i samarbejde med Københavns Universitet og netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidskrift The Lancet. Én af forskerne bag studiet professor MSO, dr. med Anders Sjödin fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, er meget begejstret for resultaterne:

- Mennesker, der er overvægtige og har prædiabetes, er i stor risiko for at udvikle diabetes og blive ramt af de følgesygdomme, der følger med. Derfor handler det om at sætte ind, før det udvikler sig til diabetes. Hvis vi er i stand til det, vil det have stor effekt både for det enkelte menneskes trivsel og for samfundet som helhed, siger Anders Sjödin.

Varigt vægttab og lavere blodtryk

Liraglutid er en efterligning af hormonet GLP-1, der forekommer naturligt i kroppen og har betydning for vores mæthedsfornemmelse. Når man får liraglutid påvirker det hjernen, så vi føler os hurtigere mætte og dermed spiser mindre. Og forsøgspersonerne fik ikke bare markant nedsat deres risiko for diabetes, men opnåede også et væsentligt og vedvarende vægttab, fik lavere blodtryk og forbedret evnen til at regulere blodsukkeret.

- Disse resultater giver os muligheden for at udvikle en ny tilgang til behandlingen af overvægt eller fedme hos mennesker med prædiabetes. Og derved kan vi mindske risikoen for, at de udvikler type 2-diabetes, siger Anders Sjödin fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Om forskningsprojektet SCALE

2254 voksne forsøgsdeltagere, der alle var overvægtige og havde prædiabetes, deltog i forsøget. Deltagerne blev fordelt efter et tilfældighedsprincip til enten at modtage liraglutid (1505 personer) eller placebo (749 personer). Liraglutid blev givet som injektion i en daglig dosis på 3.0 mg. Samtidig blev alle deltagere sat på en kaloriereduceret kost og blev opfordret til at motionere (150 min. per uge). Forskningsprojektet varede 3 år, og 1128 forsøgspersoner (50%) gennemførte studiet.

Kilde: Københavns Universitet. 

Af Helge Coroli Frandsen, hcf@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes