MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Vigtig afgørelse om diabetesteknologi forsinket

03. april 2017 Tilbage

Ankestyrelsen oplyser, at principafgørelsen om hvorvidt flash glukosemåling er kommunernes eller regionernes ansvar bliver forsinket i op til to måneder. Dybt beklageligt, mener Diabetesforeningen.

Hundredevis af mennesker med diabetes, som venter på en afklaring om adgangen til en ny teknologi til glukosemåling, kommer til at vente længere end forventet. Afgørelsen kan ikke blive færdig ”som tidligere lovet ved udgangen af første kvartal 2017”.

Der måles blodsukker på den konventionelle måde med apparat og strimler på Folkemødet i 2014.
Flash glukosemåling gør, at det ikke længere er nødvendigt at stikke sig i fingeren for at få et overblik over ens glukoseniveau. Her måles der blodsukker på den gammelkendte måde på Folkemødet 2014.

- Vi forventer stærkt at offentliggøre en principafgørelse inden udgangen af maj måned 2017, oplyser Ankestyrelsen til Diabetesforeningen.

Dermed bliver den længe ventede principafgørelse forsinket i op til to måneder.

Venter på gennemarbejdet afgørelse

- Det er meget beklageligt for de flere hundrede mennesker med diabetes og deres pårørende, som venter på afgørelsen. Mange har allerede ventet i månedsvis og kan ikke komme videre, før Ankestyrelsen kommer med principafgørelsen. Det er dybt urimeligt, men vi må afvente en fagligt forsvarlig afgørelse, så uvisheden for de mange med diabetes, der er fanget af kassetænkningen, kan løftes, siger socialfaglig chefrådgiver Signe Hasseriis fra Diabetesforeningen.

Flash glukosemåling

  • Er en ny teknologi til at måle glukose, som bruges til insulinbehandlede diabetespatienter. Metoden bruger ikke fingerprikkere og strips, men en sensorteknologi
  • Består af en sensor i et lille plaster og en måle-enhed på størrelse med en mobiltelefon
  • Sensorens lille måle-nål trænger ind i underhuden, når sensoren prikkes fast på overarmen. Sensoren måler glukoseværdien i vævsvæsken lige under huden.
  • Glukoseniveauet aflæses ved at føre måle-enheden hen over sensoren, hvorved den aktuelle værdi scannes og vises på et display med glukoseværdier fra de seneste otte timer
  • Sensoren med måle-nålen skiftes af patienten selv hver anden uge
  • De første videnskabelige undersøgelser af teknologien viser, den er lige så præcis som en almindelig glukosesensor
  • Eneste produkt på markedet er foreløbig den såkaldte Freestyle Libre fra firmaet Abbott.

Afgørelsen har stor betydning, fordi den skal afklare, om flash glukosemåling skal betegnes som et hjælpemiddel og dermed et kommunalt ansvar eller et behandlingsredskab, som er regionernes ansvar. Indtil Ankestyrelsen afgør uenigheden mellem de to myndigheder, er mange mennesker med diabetes afskåret fra at få adgang til flash glukosemåling, som i mange tilfælde kan forbedre deres behandling og livsværdi.

Kassetænkning skal stoppes

Diabetesforeningen har hele tiden ment, at mennesker med diabetes, som har deres læges anbefaling af, at de bør benytte flash glukosemåling, bør få ja til bevillingen uden videre. Så må myndighederne efterfølgende afklare hvilken kasse, der skal betale. Samme udmelding har to sundhedsministre givet i svar til Folketinget uden, det har givet anledning til ændrede procedurer hos kommuner og regioner.

Flere hundrede diabetikere er dermed stadig fanget af, at hverken kommune eller region vil bevilge, før Ankestyrelsen har talt. Siden sommeren 2016 har flere hundrede mennesker med diabetes forgæves ansøgt om den nye teknologi, og mange af dem har sager liggende hos Ankestyrelsen, der afventer principafgørelsen.

Diabetesforeningen følger fortsat sagen tæt.

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes