BLIV MEDLEM

Diabetikere bør kunne købe flash glukosemåling

30. november 2018 Tilbage

Diabetespatienter, der ikke kan få bevilget flash glukosemåling af det offentlige, skal kunne købe glukosemåleren selv. Sådan lyder opfordringen i et fælles brev fra Diabetesforeningen og sundhedsministeren til producenten.

De store problemer mange mennesker med diabetes har med at få adgang til flash glukosemåling, den såkaldte Freestyle Libre glukosemåler, får nu Diabetesforeningen og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at kontakte producenten, medicovirksomheden Abbott Diabetes Care.

I et fælles brev til den danske afdeling opfordrer Diabetesforeningen og sundhedsministeren til, at virksomheden gør det muligt for danske patienter at købe glukosemåleren som privatpersoner. Som det er i dag, kan mennesker med diabetes kun bruge flash glukosemåling, hvis de får det bevilget af kommunen eller regionen. Producenten har valgt ikke at sælge flash glukosemålere på det private marked i Danmark, mens diabetikere i andre EU-lande godt kan købe den som privatpersoner.

Forskelsbehandling

Dermed sker der en forskelsbehandling i forhold til for eksempel svenske og tyske diabetikere, som selv kan anskaffe sig apparatet.

- Så længe vi har en situation, hvor det offentlige er tilbageholdende med at udlevere flash glukosemålere til alle patienter, der kunne have gavn af det, bør det være muligt at anskaffe sig apparatet som privatperson. Det kan de desværre ikke, som det er i dag, siger Ane Eggert Jackson, sekretariatschef i Diabetesforeningen.

Diabetesforeningen mener fortsat, det er sundhedsvæsenets opgave at bevilge de rette hjælpemidler og behandlingsredskaber til diabetikere, men der er desværre mange eksempler på kassetænkning mellem regioner og kommuner. Det betyder, at mange fortsat ikke kan få bevilget de eftertragtede apparater. Børn og unge med type 1-diabetes er dog sikret ret til glukosemåleren, men der mangler stadig en tilsvarende løsning for alle andre med diabetes.

Hvis Abbott Diabetes Care vælger at følge opfordringen fra Diabetesforeningen og sundhedsministeren og give produktet frit på det private marked, vil Diabetesforeningen holde øje med, at muligheden ikke giver anledning til mere generel brugerbetaling på diabetesområdet.

Flash glukosemåling

  • Er en ny teknologi til at måle glukose, som bruges til insulinbehandlede diabetespatienter. Metoden bruger ikke fingerprikkere og strips, men en sensorteknologi
  • Består af en sensor i et lille plaster og en måle-enhed på størrelse med en mobiltelefon
  • Sensorens lille måle-nål trænger ind i underhuden, når sensoren prikkes fast på overarmen. Sensoren måler glukoseværdien i vævsvæsken lige under huden.
  • Glukoseniveauet aflæses ved at føre måle-enheden hen over sensoren, hvorved den aktuelle værdi scannes og vises på et display med glukoseværdier fra de seneste otte timer
  • Sensoren med måle-nålen skiftes af patienten selv hver anden uge
  • De første videnskabelige undersøgelser af teknologien viser, den er lige så præcis som en almindelig glukosesensor
  • Dansk forskning: Voksne med type 1-diabetes har stor gavn af flash glukosemåling.

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes