MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Nyt livsstilskørekort kan flytte diabetesbehandling

17. januar 2018 Tilbage

Stærk opbakning til Diabetesforeningens forslag om at bruge livsstil mere aktivt i behandlingen af type 2-diabetes. Med målrettede tilbud om støtte til den enkelte med type 2-diabetes kan vi gøre diabetesbehandlingen bedre og billigere, mener Diabetesforeningen.

Alle med type 2-diabetes skal have attraktive tilbud fra sundhedsvæsenet om hjælp og støtte til at opnå resultater med kost og motion. Det er forslaget fra Diabetesforeningen, som tirsdag aften fik en stærk opbakning fra både Praktiserende Lægers Organisation og fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Efter indslaget i TV2 Nyhederne, var Henrik Nedergaard i aftes gæst på TV2 News, hvor han uddybede forslaget om et nyt livsstilskørekort til brug i behandlingen af type 2-diabetes.

Opbakningen kom på TV2, hvor Diabetesforeningens administrerende direktør Henrik Nedergaard lancerede forslaget om for alvor at tænke nyt i behandlingen af type 2-diabetes ved i langt højere grad at inddrage den enkeltes livsstil:

- Vi står med en gylden mulighed for at gøre det både bedre og billigere, hvis vi kan udvikle nogle modeller, hvor lægen samarbejder med kommunen og diætister, motionsvejledere og vores motivationsgrupper om at finde det helt rigtige tilbud til den enkelte med type 2-diabetes så enkelt som muligt, siger Henrik Nedergaard.

Lægeformand: En rigtig god idé

Forslaget fra Diabetesforeningen om et såkaldt ”livsstilskørekort” for type 2-diabetes og langt lettere adgang til målrettede motionstilbud eller hjælp fra diætist – kaldet ”kost og motion på recept” - får opbakning fra de praktiserende lægers formand Christian Freitag:

- Det er en rigtig god idé. Når det bliver lettere at komme til diætist og når det bliver lettere at komme til træning for den sygdom, man nu har, så får vi fat i en gruppe borgere, som måske ikke ville benytte sig af de tilbud, siger Christian Freitag til TV2.

Diabetesforeningens motivationsgrupper hjælper hvert år hundreder af mennesker med type 2-diabetes og deres pårørende med viden, netværk og støtte til kost og motion. Motivationsgrupperne kunne også tænkes ind i de nye tilbud til type 2-diabetikere, mener Diabetesforeningen. Foto: Claus Bjørn Larsen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby er også positiv og har skrevet til TV2, at borgere skal have mulighed for at få støtte til at lægge usunde vaner om, hvis de ønsker det.

- Det glæder mig meget, at både de praktiserende læger og sundhedsministeren bakker op om vores ønsker om bedre og flere individuelt tilpassede tilbud på dette område. Det kan gøre en enorm forskel i den enkeltes liv, hvis det rigtige tilbud kan få flere til at nå i mål med livsstilen, siger Henrik Nedergaard.

Systemet skal gribe mulighed

Idéerne fra Diabetesforeningen kommer på baggrund af flere danske forskningsprojekter, som viser flotte resultater ved at tænke støtte til kost og motion mere ind i behandlingen af type 2-diabetes. Samtidig har tv-programmerne ”U-turn” og ”Kan man spise sig rask?” sat fornyet fokus på de effekter, det er muligt at opnå.

Mere og mere forskning peger på de resultater, mennesker med type 2-diabetes kan opnå med fokus på kost og motion. Derfor mener Diabetesforeningen, læger, kommuner og patienter skal gå sammen om at finde nye tilbud og metoder.

- Det skal være et gensidigt forpligtende og fagligt stærkt tilbud, som vi ved, at et overvældende flertal af danskere med type 2-diabetes ønsker. Nu skal vi sikre, at systemet griber patienternes fremstrakte hånd og skaber mulighed for bedre liv med færre følgesygdomme og dermed også færre udgifter for samfundet, siger Henrik Nedergaard.

Han henviser til Diabetesforeningens undersøgelse fra 2004, hvor syv ud af ti med type 2-diabetes svarede, at de anså deres behandler som den vigtigste partner i forhold til livsstil.

Initiativ i handlingsplan

Diabetesforeningen mener, at den nye nationale handlingsplan for diabetes er et stærkt udgangspunkt for at finde og afprøve de helt rigtige og individuelt tilpassede tilbud, der er behov for: I handlingsplanen er der nemlig afsat otte millioner kroner til at udvikling af mere individuelt tilpassede behandlingstilbud i krydsfeltet mellem læge, patient og kommune:

- Det er derfor, vi siger, at vi skal gribe muligheden nu og bruge de midler og rammer, der ligger i handlingsplanen til at skaffe de nye tilbud til patienterne, som for alvor kan flytte noget i forhold til livsstil. Vi ved, det virker, siger Henrik Nedergaard.

Diabetesforeningen er klar til at fortsætte samarbejdet med Praktiserende Lægers Organisation og bidrage til udviklingen af de bedste livsstilstilbud i diabetesbehandlingen; et arbejde, som Sundhedsstyrelsen har fået ansvar for i diabeteshandlingsplanen.

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes