MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Udstyret giver os frihed

18. november 2018 Tilbage

Tryghed og højere livskvalitet. Bedre overblik. Har man først prøvet en insulinpumpe eller en sensor, vil de færreste af med udstyret igen.

10-årig Marie Lauritsen er blandt de 30 pct. af børn med diabetes, der har en sensor, som løbende måler blodsukkeret. Hun går til kontrol på Skejby Sygehus og tager insulin med pen.

Marie har svært ved at mærke sine lave blodsukre, og inden hun fik Guardian Connect-sensoren, havde hun insulinchok to gange. Begge tilfælde var om natten. Sensoren giver både Marie og hendes forældre en bedre nattesøvn. Foto: Claus Bjørn Larsen

Det mener pumpe- og sensorbrugere

94 procent Pumpen er i høj grad eller i meget høj grad nem at bruge

76 procent Pumpen gør, at jeg kan opnå en bedre blodsukkerregulering

89 procent Sensoren er i høj grad eller i meget høj grad nem at bruge

50 procent Sensoren gør, at jeg kan opnå bedre blodsukkerregulering

Kilde: Diabetesforeningens undersøgelse om teknologi. Foretaget i august 2018 med 816 besvarelser fra deltagere i Diabetespanelet, der er en ikkerepræsentativ gruppe af Diabetesforeningens medlemmer. Panelets medlemmer giver løbende deres mening til kende om emner relateret til diabetes. Find undersøgelsen på diabetes.dk 

Sensoren hedder Guardian Connect fra Medtronic og giver alarm på Maries mobil og hendes forældres mobil, når hun er for høj eller lav. 

- Så kan jeg slappe af, og min mor kommer heller ikke over i skolen længere, siger Marie.

Inden Marie fik sensoren, kom hendes mor minimum hver anden time på skolen for at regulere hendes blodsukker. Det var muligt, fordi de bor lige ved siden af, og fordi hun er sygeplejerske og arbejder om aftenen. 

I den nyeste udgave af medlemsbladet Diabetes fortæller ni mennesker med diabetes om deres erfaringer med pumper og sensorer. Fælles for dem er, ligesom Marie, at de alle betragter deres udstyr, som en kæmpe hjælp i hverdagen. 

Maries mor, Lene Lauritsen, fortæller, at sensoren har gjort en afgørende forskel for familien.

- Den har givet os alle mere frihed. Nu kan Marie få lov til at være barn, uden vi skal gribe unødigt ind.

Lene Lauritsen og hendes mand vil gerne følge med i Maries værdier resten af livet.

- Det er jo ikke fordi, vi kan se, hvor hun er, og hvad hun laver. Det er et tal, vi kigger på. Det er en sikkerhed for, at hun ikke bliver dårlig og skal indlægges. Og vi kan mindske risikoen for følgesygdomme.

Marie ønsker heller ikke, at overvågningen skal stoppe, når hun bliver ældre.

- Jeg vil gerne have at min mor og far – og måske den jeg skal bo sammen med, når jeg engang flytter hjemmefra – kan følge med i mit blodsukker. Det er en god sikkerhed for mig. Især når jeg sover.

Sensoren Guardian Connect fra Medtronic skal skiftes hver sjette dag. Den består af tre dele. En sensor, en sender (”muslingeskal”) og en mobiltelefon. Foto: Claus Bjørn Larsen

Hvor mange?

Ifølge Dansk Register for Børne- og Ungdomsdiabetes har 69 procent af børn med type 1-diabetes en insulinpumpe. 30 procent har en sensor. Det er ikke registreret, hvor mange der gør brug af en flash glukosemåler. Der findes ikke tal på, hvor mange voksne der har insulinpumpe, sensor eller flash glukosemåler.

I medlemsbladet Diabetes kan du blandt andet læse flere fortællinger og erfaringer om noget af det nye diabetesudstyr. Derudover får du et bud på, hvilket udstyr der kommer i den nærmeste fremtid og et overblik over, hvordan man egentlig får tildelt nyt udstyr?

Af Sara Hartmann Sivertsen, shs@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes