MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Hospital tilbyder alle type 1’ere flash

11. juli 2019 Tilbage

På Diagnostisk Center i Silkeborg får alle med type 1-diabetes tilbudt en flash glukosemåler. Diabetesforeningen glæder sig over initiativet, og håber at flere kommuner og regioner vil blive inspireret – og at tilbuddet også kommer til at gælde for type 2-diabetikere, der får insulin.

På Diagnostisk Center i Silkeborg har cirka 85 procent af centrets 360 type 1-diabetikere fået en flash glukosemåler. Det skriver Midtjyllands Avis.

Flash glukosemåling

  • Er en ny teknologi til at måle glukose, som bruges til insulinbehandlede diabetespatienter. Metoden bruger ikke fingerprikkere og strips, men en sensorteknologi
  • Består af en sensor i et lille plaster og en måle-enhed på størrelse med en mobiltelefon
  • Sensorens lille måle-nål trænger ind i underhuden, når sensoren prikkes fast på overarmen. Sensoren måler glukoseværdien i vævsvæsken lige under huden.
  • Glukoseniveauet aflæses ved at føre måle-enheden hen over sensoren, hvorved den aktuelle værdi scannes og vises på et display med glukoseværdier fra de seneste otte timer
  • Sensoren med måle-nålen skiftes af patienten selv hver anden uge
  • De første videnskabelige undersøgelser af teknologien viser, den er lige så præcis som en almindelig glukosesensor
  • Dansk forskning: Voksne med type 1-diabetes har stor gavn af flash glukosemåling.

Silkeborg ligger dermed i top både i Region Midtjylland og i resten af Danmark, når det handler om at give diabetespatienter det bedst mulige udstyr. 

På landsplan er det ifølge Midtjyllands Avis kun cirka 25 procent af de mest syge type 1-diabetikere med en meget dårlig blodsukkerregulering, som tilbydes en flash glukosemåler.

Store forskelle

Det er en bekostelig affære for Diagnostisk Center i Silkeborg at tilbyde alle type 1-diabetikere måleapparatet. Det har resulteret i et hul i budgettet hér og nu på cirka 1,4 millioner kroner om året. 

- Men da gevinsten for patienterne er så åbenlys, vælger vi fortsat at give silkeborgenserne med type-1-diabetes den optimale behandling og den bedste livskvalitet, siger overlæge Klavs Würgler Hansen til Midtjyllands Avis og understreger: - Den meget store forbedring i patienternes livskvalitet er i det hele taget en overset faktor. De patienter, som ikke længere skal sidde og stikke sig selv mange gange om dagen, er fantastisk taknemmelige, og mange fortæller, at det er det bedste, som er sket for dem.

Der er også store forskelle inden for regionerne på, hvor mange der får tilbudt en flash glukosemåler. Antallet af type-1 diabetikere med en flash glukosemåler i de forskellige diabetesambulatorier i Region Midt, hvor Diagnostisk Center i Silkeborg hører under, varierede eksempelvis ved udgangen af 2018 fra 3 procent til 82 procent, skriver Midtjyllands Avis.

- Der er al mulig grund til at rose Diagnostisk Center i Silkeborg for at gå forrest og vise vejen, siger Ane Eggert Jackson, der er politisk chef i Diabetesforeningen, som længe har kæmpet for, at alle med diabetes skal have det udstyr, de har brug for.

Kommuner og regioner slås om regningen

Producenten af flash glukosemålerne, medicovirksomheden Abbott Diabetes Care, sælger ikke til private i Danmark, derfor skal man have udstyret bevilget af enten sin region eller kommune.

- Rigtig mange oplever, at deres kommune og region slås om, hvem der skal betale for de her flash glukosemålere. Det er helt urimeligt, for det går ud over både livskvalitet og behandling, siger Ane Eggert Jackson. Hun tilføjer: - Dansk forskning viser, at flash glukosemåling er effektivt til at sænke langtidsblodsukkeret. Det betyder bedre livskvalitet og færre følgesygdomme, og det vil derfor også sænke udgifterne til behandling på lang sigt, hvis flere fik en måler.

Med den nationale handlingsplan for diabetes blev det obligatorisk, at børn og unge med type 1-diabetes skal have en glukosemåler baseret på den nye sensorteknologi. Og for nylig har Danske Regioner besluttet, at alle voksne med en dårligt reguleret type 1-diabetes også skal tilbydes en sådan glukosemåler.

Diabetesforeningen kæmper fortsat for, at alle, der får insulin, altså også dem med insulinkrævende type 2-diabetes, bør få tilbudt glukosemålere, hvor man kan måle blodsukker uden brug af fingerprikker, hvis man har behov for det.

Af Sara Hartmann Sivertsen, shs@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes