MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Millioner til unge diabetesforskere

23. december 2019 Tilbage

Danish Diabetes Academy har givet over 16 millioner kroner til 13 unge diabetesforskere, som skal skaffe ny viden om blandt andet de psykiske følger af diabetes. Diabetesforeningen glæder sig over satsningen på diabetes og psyken.

Danish Diabetes Academy, der har som formål at uddanne fremtidens diabetesforskere og -behandlere, har uddelt i alt 16,6 millioner kroner til 13 unge diabetesforskere og tre gæsteprofessorer. Pengene går dels til at hente de tre gæsteprofessorer fra Australien, Østrig og England, dels til at finansiere de 13 yngre forskere.

Danish Diabetes Academy har støttet dansk diabetesforskning siden 2012, hvor den blev stiftet af Novo Nordisk Fonden.

Flere af de støttede projekter sigter på at undersøge de psykiske følger af diabetes og lede efter nye måder at behandle og hjælpe patienter på. Det sker blandt andet ved at søge metoder til at identificere børn med type 1-diabetes, der har høj risiko for psykisk sygdom senere, så de kan hjælpes tidligere, og undersøge om allerede kendte antidepressive midler kan bedre smerter og følgesygdomme hos mennesker med type 2-diabetes.

Forskning med base i virkeligheden

Formanden for Danish Diabetes Academy, professor Allan Flyvbjerg, direktør for Steno Diabetes Center Copenhagen, fortæller, at Danish Diabetes Academy i denne omgang har prioriteret at støtte yngre talentfulde læger, der allerede arbejder med patienter:

– De står midt i virkeligheden, med patienter med psykiske og fysiske problemer, med den øgede risiko for hjertesygdom og med brug for hjælp til at tackle overvægt og fedtlever. Det sætter dem i gang med at prøve at finde løsninger, siger professor Allan Flyvbjerg i en pressemeddelelse.

Han forventer, at de resultater, lægerne håber at finde frem til, hurtigt kan komme frem til at hjælpe mennesker med diabetes. De 13 forskere er baseret på Rigshospitalet, Hillerød Hospital, Steno Diabetes Center Copenhagen, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Odense Universitetshospital.

Psyken og diabetes fortjener opmærksomhed

Diabetesforeningen glæder sig over støtten til det danske forskningsmiljø indenfor diabetes og er på patienternes vegne tilfreds med den erklærede satsning på de psykiske konsekvenser af diabetes:

- De psykiske konsekvenser af det at leve med diabetes og for eksempel være angst for følgesygdomme fylder meget for mange med diabetes, og det skal tages alvorligt, siger forskningschef Tanja Thybo.

Tanja Thybo henviser til tidligere undersøgelser, der dokumenterer, at mennesker med diabetes er langt mere udsatte for depression og angst, og at op imod halvdelen af alle med diabetes på et tidspunkt rammes af diabetes-stress. Samtidig viser Diabetesforeningens kortlægning Livet med Diabetes 2019, at hver femte med diabetes gerne har villet have hjælp af en psykolog, men ikke fået hjælpen tilbudt.

- Der er i dén grad brug for mere opmærksomhed på psyken og diabetes. Derfor er vi glade for satsningen på at skaffe viden og nye løsninger, siger Tanja Thybo.

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes