MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Ny indkøbsguide til mennesker med type 2-diabetes

27. februar 2019 Tilbage

Mange med type 2-diabetes vil gerne ændre på deres kost. Nu bliver det nemmere med en opdateret indkøbsguide, som Diabetesforeningen står bag sammen med Sundhedsstyrelsen.

Næsten alle med diabetes forsøger at ændre deres madvaner efter diagnosen. Det gælder 94 procent af alle med type 2-diabetes, viser en undersøgelse, Diabetesforeningen har lavet til det nyeste medlemsblad.

Den opdaterede indkøbsguide kan være et godt redskab til at finde de sunde varer i supermarkedet.

Med den opdaterede indkøbsguide fra Diabetesforeningen og Sundhedsstyrelsen bliver det lettere at finde de sundere varer i supermarkedet:

- Vi ved, der er et stort behov for materiale, og vores oprindelige indkøbskort har været meget efterspurgt. Den opdaterede indkøbsguide er et rigtig godt supplerende værktøj med fotos og overskuelig information både til mennesker med type 2-diabetes, diætister og andre, der vejleder om kost, siger klinisk diætist Lisa Heidi Witt fra Diabetesforeningen.

En stor hjælp

Den opdaterede indkøbsguide er et resultat af den nationale diabeteshandlingsplan fra 2017, hvor et af de 12 initiativer netop gik på, at det skulle være nemmere for mennesker med diabetes at spise sundt.

- Mennesker med diabetes lever størstedelen af tiden alene med diabetes, og diabetes er en kompliceret sygdom at leve med 24 timer i døgnet. Når man har type 2-diabetes, kan indkøb være en særlig udfordring. Den nye indkøbsguide kan være en stor hjælp for mange med type 2-diabetes – særligt nydiagnosticerede, siger formand for Diabetesforeningen Truels Schultz.

Indkøbsguiden skal være en hjælp til alle dem med diabetes, der er motiveret for at spise sundere, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V):

- Med den her indkøbsguide gør vi det lettere for mennesker med diabetes at træffe sunde valg, når de lægger fødevarer i indkøbskurven. Den rette kost kan være afgørende for, om ens diabetes er velreguleret. Og for den enkelte kan det gøre forskellen mellem et liv styret af sygdom eller et liv styret af dig selv, siger Ellen Trane Nørby.

Første redskab

Indkøbsguiden indeholder fotos af dagligvarer inddelt i 17 fødevaregrupper, bl.a. mælk, ost eller pålæg, som gør det nemt at bruge guiden. Under hvert foto af en vare er angivet, hvor meget fedt, sukker, sukkerarter og kostfibre, varen bør indeholde for at være et sundere valg.

Indkøbsguiden er det første konkrete redskab fra initiativet ”Sunde fødevarer til mennesker med diabetes” fra diabeteshandlingsplanen. Bag udmøntningen af initiativet står Nationalt forum for mad, måltider og sundhed (tidligere Måltidspartnerskabet), som er et samarbejde mellem Sundheds- og Ældreministeriet, Diabetesforeningen, Sundhedsstyrelsen, Komiteen for Sundhedsoplysning samt Kost og Ernæringsforbundet.

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes