Piger med type 1-diabetes har det sværest

En ny rapport sammenligner livskvalitet og hverdagsliv blandt børn og unge med og uden type 1-diabetes. Børn og unge med diabetes klarer sig godt trods sygdommen, men rapporten peger alligevel på udfordringer. Der er brug for en særlig unge-indsats, mener Diabetesforeningen.

Piger med type 1-diabetes og trivsel
03. april 2020 | Af Michael Korsbæk og Sara Hartmann Sivertsen mk@diabetes og shs@diabetes.dk

Børn og unge med type 1-diabetes har det på langt de fleste områder ligesom deres jævnaldrende uden diabetes, viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed. Der er dog bemærkelsesværdige undtagelser, som viser, at livet som ung med en kronisk sygdom som diabetes kan være svært.

- At være ung med diabetes giver helt særlige udfordringer, som derfor også kalder på helt særlige svar. Teenagealderen må ikke udvikle sig til fem til ti år med dårlig blodsukkerkontrol, der risikerer at få konsekvenser for de unge senere i livet. Det kræver, at vi sørger for, at unge får mere hjælp og støtte til at håndtere deres diabetes, siger Lene Kølle Jørgensen, diabetessygeplejerske i Diabetesforeningen.

Hun henviser til tidligere danske undersøgelser, som viser, at 15-25-årige med type 1-diabetes risikerer ringere blodsukkerkontrol, hvilket øger risikoen for følgesygdomme senere i livet. Derfor er der behov for særlige unge-initiativer. Det kan for eksempel være målrettet rådgivning fra fagpersoner eller særligt fleksible tilbud til de unge på ambulatorierne og fokus på netværk som Diabetesforeningens ungegrupper.

- Unge med diabetes, der må og skal tackle alle ungdommens udfordringer sideløbende med diabetes, er generelt rigtig seje og ansvarsfulde. Men der er klart områder, hvor livet som ung med en alvorlig kronisk sygdom som diabetes bør have ekstra opmærksomhed og støtte, siger hun.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen, at vi generelt skal støtte børn og unge med diabetes langt mere og bedre, end vi gør i dag. Hun henviser til initiativer i diabeteshandlingsplanen.

Formålet med den nye rapport, som Statens Institut for Folkesundhed har udarbejdet på Sundhedsministeriets foranledning, er netop at finde ud af, hvor og hvordan man bedst muligt kan hjælpe børn og unge med diabetes.

Læs mere

Læs rapporten: Livskvalitet og hverdagsliv blandt børn og unge med diabetes

Diabetes og psyken – teens og unge

Mød andre børn og unge – Diabetesforeningens ungegrupper

Diabetesforeningens roadshow 'ung med diabetes'

Unge kan beholde flash glukosemåling som voksne

Teens og unge med diabetes

Tema om unge med diabetes i medlemsbladet Diabetes