Alt for få kender fuldkorns forebyggende egenskaber

Selv om danskerne i dag spiser meget mere fuldkorn end for ti år siden, så ved mange stadig ikke, at fuldkorn faktisk forebygger både type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdom og visse kræftformer, ifølge ny undersøgelse fra Megafon.

Årets Fuldkornsdag Web
17. januar 2020

Danskerne har i den grad taget fuldkorn til sig ved at spise havregryn, rugbrød, knækbrød, fuldkornspasta og lyst fuldkornsbrød. Faktisk spiser vi i Danmark i gennemsnit 82 gram fuldkorn om dagen.

Lisa 03
Lisa Witt, diætist i Diabetesforeningen.

Alligevel har mange mennesker stadig ikke viden om, at fuldkorn faktisk forebygger livsstilssygdomme. 49 % af danskerne ved ikke, at fuldkorn har en forebyggende effekt på type 2-diabetes og 43 % ved ikke, at fuldkorn forebygger tarmkræft og 45 % ved ikke, at fuldkorn har en forebyggende effekt på hjertekarsygdom.

Det viser en ny undersøgelse fra Megafon foretaget for Fuldkornspartnerskabet. 

- Mange vælger fuldkorn på grund af den gode smag men derudover, så tror vi, at nogen også kan motiveres til at spise mere fuldkorn, hvis de ved, at fuldkorn forebygger livsstilssygdomme. Spiser du et par skiver rugbrød og en portion havregryn, er du allerede godt på vej og nedsætter din risiko for at udvikle type 2-diabetes, siger Lisa Heidi Witt, klinisk diætist i Diabetesforeningen, som er partner i Fuldkornspartnerskabet.

Fuldkorn forebygger også tarmkræft og hjertekarsygdom

Fuldkorn betyder, at hele kornet er med også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn kan både være det hele intakte korn, men kan også være formalet til mel, og så er det ikke til at se de intakte korn i produktet.

- Fuldkorn forebygger ikke blot type 2-diabetes. Omfattende studier viser, at fuldkorn også har forebyggende effekt på hjerte-kar-sygdom og tarmkræft. Så der er mange gode grunde til at spise fuldkorn, siger Lisa Witt fra Diabetesforeningen.

Diabetesforeningen har været en del af Fuldkornspartnerskabet i ti år og arbejder sammen med Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, brancheforeninger og en række fødevarevirksomheder om at øge danskernes fuldkornsindtag og forbedre folkesundheden.

De har blandt andet udviklet det orange fuldkornslogo sammen, som sidder på over 1.000 produkter, som har et højt fuldkornsindhold og samtidig lever op til Nøglehullets kriterier for fedt, salt og sukker.

Årets fuldkornsdag fejres for 9. år i træk

I dag sættes der igen fokus på fuldkorn, når Årets Fuldkornsdag markeres for 9. gang. Biblioteker, skoler, kantiner, ældrecentre, supermarkeder, daginstitutioner, bagere, diætister, julemærkehjem, sundhedsorganisationers rådgivningscentre og mange flere sætter fokus på fuldkorn.

Fuldkornspartnerskabet har netop besluttet at fortsætte samarbejdet i yderligere tre år og ser en vigtig opgave i at fortælle, at fuldkorn forebygger livsstilssygdomme og ikke mindst få dem, der spiser mindst fuldkorn, til at spise mere fuldkorn.