BLIV MEDLEM

Fem år med roadshow om diabetes

15. oktober 2020 Tilbage

Diabetesforeningens bedste initiativer er ofte dem, der starter med, at mennesker med diabetes gør opmærksom på, at der mangler et tilbud.

Det gælder også for Diabetesforeningens roadshow Ung med diabetes.

Christopher Horn Larsen
Christopher Horn Larsen var med til at opfinde roadshowet Ung med Diabetes.

Det startede med, at en ung fyr ved navn Christopher Horn Larsen kontaktede foreningen med en idé. En frivillighedskonsulent greb idéen, og Christopher Horn Larsen var dermed med til at skabe grundidéen til det, som senere blev kendt som roadshowet, der er et mobilt oplæg om livet med diabetes.

Christopher Horn Larsen fik konstateret type 1-diabetes, da han var to år gammel. I 2015 arbejdede han i en SFO, og han lagde mærke til, at børnene havde mange spørgsmål, når de så hans pumpe.

– Jeg skjuler ikke min diabetes, og jeg oplevede, at de små mennesker spurgte til det. ”Hvad er det der?" kunne de spørge og pege på min pumpe. Og det kan være svært at forklare små børn, hvad diabetes egentlig er. De forstår jo ikke, hvad en bugspytkirtel er, fortæller han.

Han og hans mor, der var leder for en SFO på en anden skole, havde lagt mærke til de mange spørgsmål, når der startede et barn med diabetes i skolen.

– Børn, der lever med diabetes, er måske ikke så komfortable med at snakke om det, eller måske ved de ikke, hvordan de skal sætte ord på det. Især hvis de er nye med diabetes, forklarer Christopher Horn Larsen.

Idéen blev til over 120 shows

Christopher Horn Larsen begyndte at lege med tanken om at lave et let forståeligt og lidt sjovt oplæg om diabetes. Og fordi han har levet med diabetes hele sit liv, var det ikke et problem for ham selv at stå frem og fortælle og besvare spørgsmål.

– Jeg kan ikke huske, om jeg kontaktede Diabetesforeningen, eller om de tog fat i mig, men vi kom i hvert fald i snak. Jeg tog ud på tre skoler, der ville have oplæg, og så begyndte vi at tale om mulighederne for at lave et oplæg, man kunne tilbyde skoler, hvor vi blandt andet tog udgangspunkt i den spæde erfaring, jeg havde.

– Jeg vidste ikke, at jeg var med til at starte noget op, og at det, jeg og vi lavede, ville blive til roadshowet, siger han.

Men det blev det, og i 2015 begyndte den første gruppe af unge oplægsholdere at køre ud til skoler i Danmark. Siden er flere blevet oplægsholdere.

Sophie Hindkjær
Sophie Hindkjær på skolebesøg. I følge hende er roadshowet fantastisk at være med til, fordi det giver glæde at hjælpe andre ved at bryde det stigma, der kan være om livet med diabetes.

En af dem er Sophie Hindkjær, der begyndte for tre år siden. Hun startede som frivillig i Diabetesforeningens ungegruppe i Hovedstaden. Da foreningen søgte unge til roadshowprojektet, der skulle handle om forståelse, viden og opmærksomhed til diabetessagen, meldte hun sig.

Roadshowet er ifølge Sophie Hindkjær det fedeste at være med til. Personligt og fagligt.

– Du får glæde af at hjælpe andre ved at bryde det stigma, der kan være om livet med diabetes. Og helt ærligt, så er det at deltage i roadshowet også godt at kunne skrive på cv’et. Det giver dig præsentationserfaring. Og du bliver god til at samarbejde, når du skal planlægge showet med din roadshowmakker, forklarer 27-årige Sophie Hindkjær.

Hun har levet med diabetes i otte år og er i dag medlem af hovedbestyrelsen i Diabetesforeningen.

Personlig udvikling

– Roadshowet er en af de fantastiske ting ved at have fået diabetes. Man bliver en del af et fællesskab, det giver dig et fokus, og man får nogle vanvittige oplevelser. Jeg ville selvfølgelig gerne være foruden min diabetes, men det kan jeg ikke vælge. Så når nu min diabetes er der, er jeg glad for, at den giver mig muligheden for at være en del af roadshowet, siger Sophie Hindkjær.

Hvert år uddanner Diabetesforeningen nye oplægsholdere, og ifølge Sophie er der masser af gode grunde til at melde sig.

– Man lærer så meget om sig selv og sin sygdom, og man udvikler sig personligt. Vi går til opgaven på forskellige måder og har brug for forskellige typer, så du er altid god nok til at være med!

Forståelse for diabetes

Til spørgsmålet om, hvad det er, roadshowet kan for tilhørerne, starter Sophie Hindkjær entusiastisk og med et stort smil med at svare: Alt. Så beslutter hun at sætte lidt flere ord på det:

– Roadshowet giver hele klassen en forståelse af, hvordan det er at leve med diabetes, men også af at leve med en kronisk sygdom og at være anderledes. Showet består af et PowerPoint-oplæg med viden om diabetes og oplægsholdernes egne historier samt en række forskellige lege og aktiviteter.

– Vi kan for eksempel lege hestevæddeløb, hvor børnene skal reagere, når vi siger, de har højt eller lavt blodsukker. ”Nu har I lavt blodsukker”, så skal de lade som om, at de drikker en juice. "Nu har I højt blodsukker”, så skal de lade som om, at de stikker sig med insulin, forklarer Sophie.

En magisk forandring

Når oplægget er ovre, oplever oplægsholderne ofte en rørende forskel i det barn i klassen, der lever med diabetes.

– De kan gå fra at være generte om deres diabetes til stolte at vise deres insulinpumpe frem. Det er virkelig magisk at se den forandring.

Hvis ikke det overbeviser skolerne i landet om, at roadshowet er tiden værd, så har Sophie kun én ting at sige:

– Hvis man er i tvivl, så gør det. Især hvis I som skole har en elev med diabetes. Det er tid, der er virkelig godt givet ud for børnene, lærerne, forældrene og oplægsholderne. Det er simpelthen bare win-win-win-win!

Diabetesforeningens roadshow

I år fejrer roadshowet 'Ung med diabetes' fem års jubilæum. Showet, der består af unge mennesker med diabetes, besøger uddannelsesinstitutioner og deler gennem oplæg og leg vigtig viden om livet med diabetes. Siden det første show i 2015 er det blevet til over 120 shows, og en masse børn, unge, forældre og lærere er blevet klogere på livet med diabetes.

  • Fra 2000 til 2017 er antallet af unge med type 1-diabetes fordoblet. I dag er der registreret omkring 2.300 børn i folkeskolealderen med sygdommen.
  • Hvert år uddanner Diabetesforeningen op mod 20 unge i forbindelse med roadshowet. De er 17-28 år, kommer fra hele landet og står for 30-50 oplæg årligt. Oplæggene kan tilpasses, så de passer ind i undervisningen og til forskellige alderstrin.
  • Roadshows bliver gennemført ved hjælp af ekstern funding og støtte fra skolerne. Skolen kan vælge at betale 800 kroner for showet, hvis de vil. Men i princippet kan skolerne få roadshowet ud gratis. For at støtte de unge i roadshow-korpset giver Diabetesforeningen dem et honorar.
  • På Folkemødet i 2017 vandt Diabetesforeningens roadshow SundhedsParlamentets pris for bedste initiativ 2017.

Læs mere: Roadshowet 'Ung med diabetes'

Fortalt til Ninett Rohde Brandt og bragt i medlemsmagasinet Diabetes september 2020.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes