Hver tredje får ikke hjælp til svære diabetestanker

Flere end hver tredje med diabetes og lige så stor en del af pårørende oplever, at de ikke har den nødvendige støtte til at håndtere svære tanker og følelser som følge af deres diabetes. Det viser dansk studie. Brug for mere fokus på psykologiske aspekter ved diabetes, mener Diabetesforeningen.

Mandpåbænk
24. september 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Studie fra Aalborg Universitet, Steno Diabetes Center Aalborg og Diabetesforeningen blev onsdag præsenteret på den store, europæiske konference for diabetesforskning, som i år foregår virtuelt grundet coronavirus. Undersøgelsen dokumenterer, at man med diabetes oplever mangel på støtte til at håndtere de psykologiske aspekter ved det at leve med diabetes.

Mens næsten hver femte angiver at have haft brug for psykologhjælp uden at have fået hjælpen tilbudt, fortæller 36 procent af deltagerne, at de mangler hjælp til at håndtere de svære tanker og følelser, som livet med diabetes fører med sig.

Tanja Thybo Web
Personer med diabetes skal ses som hele mennesker i behandlingen, som derfor skal have mere fokus på de psykologiske aspekter, mener forskningschef Tanja Thybo fra Diabetesforeningen.

Det hele menneske

Det understreger, at det er meget vigtigt, at den traditionelle diabetesbehandling også indarbejder de psykologiske aspekter ved at leve med diabetes, siger Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo.

- Der er behov for at se mere på det hele menneske i diabetesbehandlingen og dermed også medtage de psykologiske aspekter, der er ved diabetes. Når flere end hver tredje efterspørger det, bør systemet tage det alvorligt og gribe muligheden for at forebygge depressioner og andre tilstande, før de bryder ud, siger Tanja Thybo med henvisning til, at personer med diabetes har højere risiko for angst og depression.

Tanja Thybo glæder sig over, at data fra den store undersøgelse Livet med diabetes 2019 kan anvendes til at sætte yderligere fokus på de psykologiske konsekvenser ved diabetes. Det aktuelle studie er lavet i samarbejde med forskere fra Steno Diabetes Center Aalborg og Aalborg Universitet og inkluderer besvarelser fra mere end 8.000 personer med diabetes samt næsten 800 pårørende fordelt over hele Danmark.

Lavt blodsukker bekymrer

Det fremgår af resultaterne, at lidt flere blandt de pårørende (38 procent) ikke fik den ønskede hjælp til at håndtere tanker og følelser i forbindelse med diabetes. Samtidig viser undersøgelsen, at hypoglykæmi (akut, lavt blodsukker) er en meget fremtrædende bekymring både hos pårørende og hos personer med diabetes: Hver femte pårørende og 13 procent af personer med diabetes angiver, at de bekymrer sig om hypoglykæmi ofte eller hele tiden.

Studiet med titlen “Psychological impact and care needs among people with diabetes and caregivers in Denmark” blev præsenteret af seniorforsker Søren Eik Skovlund fra Aalborg Universitet og Steno Diabetes Center Aalborg som en såkaldt poster (plakat) ved konferencen Virtual EASD Annual Meeting 2020.