Midtjysk hospital kåret som bedst til diabetesbehandling

Regionshospitalet Viborg er samlet set bedst til at behandle børne- og voksendiabetes. Det skriver Dagens Medicin efter offentliggørelsen af Dansk Diabetes Databases årsrapport.

Regionshospitaletsilkeborg Fotohospitalsenhedmidt
20. februar 2020 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

Lever du med diabetes, er det rigtig godt at bo i Midtjylland. Det tyder det i hvert fald på, når man læser Dagens Medicin, der har offentliggjort, hvilke hospitaler der var de bedste til at behandle diabetes i 2019.

Førstepladsen til behandling af diabetes går nemlig til et midtjysk regionshospital. Regionshospitalet Silkeborg tager førstepladsen i forhold til at behandle voksne med diabetes. Regionhospitalet Viborg er bedst til behandling af børn med diabetes og på en fjerde plads i behandling af voksendiabetes, hvilket giver hospitalet i Viborg den samlede førsteplads inden for børne-og voksendiabetes.

Database mangler data

Kåringerne er baseret på data fra landsdækkende diabetes-databaser, og tallene beskriver kvaliteten af diabetesbehandling i 2019. Kåringerne skal dog ses i lyset af, at der ifølge årsrapporten mangler en del indberetninger af data fra almen praksis, samt at der har været fejl i overleveringen af data fra Sundhedsplatformen. Mangler, der gør det svært at vurdere diabetesbehandlingen i Danmark på en retvisende måde.

Selvom der mangler data, er førstepladserne til Viborg og Silkeborg vigtige for Hospitalsenhed Midt, der består af regionshospitalerne Viborg, Silkeborg og Skive samt Hammel Neurocenter. Ifølge lægefaglig direktør Claus Brøcker Nielsen bygger resultatet blandt andet på en række tiltag med patienten i fokus.

Patienten i fokus og tværfagligt samarbejde

For eksempel har de på Diagnostisk Center i Silkeborg haft mulighed for at tilbyde flash-glukosemåling til alle voksne med type 1-diabetes.

- Patienternes tilbagemeldinger vedrørende flash glukose-måling og den betydning, det har haft for deres livskvalitet, har været positive og meget rørende. Og lige nu er der en diskussion i gang omkring brug og finansiering af flash libre og andre teknologiske muligheder, fortæller Claus Brøckner Nielsen.

Claus Brockner Nielsen Fotohospitalsenhedmidt
Man diskuterer stadig i Hospitalsenhed Midt, hvordan de gode resultater med flash glukosemåling fra Silkeborg kan bruges fremadrettet, siger Claus Brøckner Nielsen. Foto: Hospitalsenhed Midt.

I Diabetesforeningen ser man resultatet som et tydeligt tegn på, at brugen af sensorbaseret glukosemåling er vejen frem for diabetesbehandling i Danmark.

- Det viser, at brugen af ny teknologi har stor effekt på både patienternes tilfredshed og på behandlingen. Det bør inspirere til, at man følger diabeteslægernes anbefaling om at give alle med type 1-diabetes adgang til sensorbaseret glukosemåling, som man gjorde på Regionshospitalet Silkeborg i en periode, siger Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo.

Den gode behandling bygger dog også på et stærkt tværfagligt samarbejde, understreger Claus Brøckner Nielsen.

- Der er et godt samarbejde imellem de tre diabetesafdelinger på de to hospitaler. Samtidig arbejder vi tæt sammen med Steno Diabetes Center Aarhus. Fortjenesten for kåringen går til alle læger, sygeplejersker og andre faggrupper, som behandler patienter med diabetes i Hospitalsenhed Midt.