BLIV MEDLEM

Sophia har haft corona

07. maj 2020 Tilbage

Sophia Mingxué Quach Knudsen, der har type 1-diabetes, astma og cøliaki, har haft covid-19. Hun var syg i næsten to uger – i dag er hun stort set rask. Læs om hendes sygeforløb her. 

21-årige Sophia fortæller, at hun i starten af denne her corona-periode var bange og lod sig påvirke af medierne. Men nu, efter hun har oplevet sygdommen på egen krop, er den grundlæggende angst aftaget. Hun har dog stadig en enorm respekt for sygdommen og alle de forholdsregler, den kræver. Privatfoto.

Hvordan begyndte det? 

Navn Sophia Mingxué Quach Knudsen.  

Alder 21 år. 

Bopæl Aarhus. 

Hvad laver du til daglig? Jeg har sabbatår og arbejder på en takeaway-restaurant.

Hvor længe har du haft type 1-diabetes? Jeg fik diabetes, da jeg var 11 år. Derudover har jeg astma, som jeg får medicin for, og cøliaki – dvs. at jeg ikke kan tåle gluten.   

Hvilket diabetesudstyr har du? Jeg har insulinpumpe og en libre til blodsukkeret.  

Min mor blev mandag den 13. april testet positiv for coronavirus. Det kom ikke som et chok, da hun er sygeplejerske, og bl.a. arbejder med corona-patienter. Hendes symptomer var ondt i halsen, ondt i hovedet og feber. Vi vidste, at hun var udsat for smitte, så jeg og min kæreste boede i hendes lejlighed, mens hun var flyttet ud i sin kolonihave for at beskytte os.

Weekenden efter min mor blev syg, begyndte min kæreste at få symptomer. Han havde én dag med feber – han var snottet og havde ondt i hovedet. Han blev testet positiv for coronavirus søndag den 19. april. Min mor havde, inden hun fik symptomer, været et smut forbi lejligheden – måske det var der, min kæreste blev smittet?

Både jeg og min kæreste har nærmest levet, som om vi var i karantæne, siden coronakrisen startede, da jeg har været bekymret for, hvordan min krop ville reagere på at få corona. Jeg har også holdt en pause fra mit arbejde i denne periode, da jeg der er i kontakt med mange mennesker. Det er både jeg og min chef mest trygge ved.

Hvornår fik du symptomer?

Om mandagen, dagen efter min kæreste blev testet positiv, begyndte jeg at blive snottet og få ondt i hovedet. Jeg ringede til min praktiserende læge. Jeg fortalte, at jeg havde diabetes – og jeg spurgte til, hvordan vi skulle forholde os, og om jeg skulle testes. 

Det var ikke min egen læge, jeg fik fat på, og lægen, jeg talte med, syntes ikke, at jeg skulle testes. Hun mente ikke, at jeg havde coronasymptomer.

Lægen sagde, at vi skulle holde afstand – og sove hver for sig.

Mine symptomer blev værre de næste par dage. Og jeg begyndte også at få trykken for brystet – det gjorde ikke ondt, men det var, som om jeg ikke kunne trække luften helt ned i lungerne.

Hvornår blev du testet?

Jeg ringede til lægen igen den 23. april. Det var vikaren, jeg fik fat på igen. Hun mente stadig ikke, at jeg havde symptomer på corona. Og hun kunne ikke forstå, hvorfor jeg ville testes. Hun spurgte, hvad jeg ville bruge resultatet til? Og hun sagde, at jeg kørte mig selv op i en spids – og at min hjerne spillede mig et puds, fordi min kæreste var smittet. Hun sagde også, at hun næsten kunne garantere mig, at testen ville være negativ, da mine symptomer ikke var stærke nok. Hun affejede min bekymring. Jeg blev vred og frustreret. Jeg skrev derfor i afmagt til min egen praktiserende læge, som jeg kender.

Min egen læge ringede til mig om eftermiddagen – og spurgte ind til mine symptomer. Og hun sagde, at hun kunne høre, at jeg var tæt i næsen, og der derfor var belæg for, at jeg kunne blive testet for corona.

Jeg fik en tid til test på Skejby Sygehus den 24. april, hvor jeg blev podet. Og lørdag den 25. april kunne jeg læse på Sundhed.dk, at testen var positiv. Og jeg var jo ikke overrasket – overhovedet.

Mandag den 27. april blev jeg ringet op af den læge, som oprindeligt ikke ville lade mig teste. Jeg tror, at hun var lidt pinligt berørt.

Hvordan havde du det? Og påvirkede corona din diabetes?

De næste par dage gik med at sove og slappe af. Symptomerne blev værre. De værste dage var fra 5.-7. døgn. Jeg havde ondt i hovedet, jeg hostede slim, og jeg mistede min smags- og lugtesans. Jeg havde ikke feber, men havde det rigtig skidt. 

Mit blodsukker lå måske lidt lavere end normalt, nok fordi jeg sov meget og ikke spiste så meget. Men det var ikke et problem.

Den 2. maj – en uge efter jeg var testet positiv – begyndte det at lette. Næsesprayen begyndte at virke, hvilket var skønt.

Hvordan har du det nu?

De sidste par dage har jeg haft det rigtig fint. Jeg er midt i en flytning. Jeg og en veninde skal flytte sammen i en lejlighed på 4. sal. Og når jeg har båret flyttekasser, kan jeg godt mærke, at jeg endnu ikke er helt på toppen. Jeg har fået hovedpine, og jeg er blevet rigtig, rigtig træt. 

Nu har jeg haft corona. Det var ikke sjovt. Men heldigvis slet ikke så slemt, som jeg frygtede. Det tog min mor og jeg ca. to uger at blive raske, mens min kæreste blev frisk efter bare en uge.

I starten af denne her corona-periode var jeg bange og lod mig påvirke af medierne. Men nu, efter jeg har jeg oplevet det på egen krop, er den grundlæggende angst aftaget. Jeg har selvfølgelig stadig en enorm respekt for sygdommen og alle de forholdsregler, den kræver  som vi alle skal have inkorporeret i vores hverdag. 

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes