Tablet til type 2-diabetes lanceres i Danmark

Ny tabletbehandling til personer med type 2-diabetes er nu tilgængelig i Danmark. Det er et fremskridt, mener Diabetesforeningen, fordi den nye tablet udvider mulighederne for at skræddersy behandlingen af type 2-diabetes.

Piller
17. august 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Type 2-diabetes er en kompliceret sygdom, som typisk kræver flere forskellige lægemidler i en kombination med livsstilsfaktorer for, at den enkelte person kan få den optimale behandling. Derfor er det godt, at lægerne har et bredt udvalg af medicinske muligheder, når de skal sammensætte den bedst mulige behandling for den enkelte med type 2-diabetes.

Med lanceringen af den nye tabletbehandling får lægerne endnu et redskab til deres rådighed, og det er et fremskridt, mener Diabetesforeningen.

- Type 2-diabetes er en utrolig kompliceret sygdom, så den enkelte læge har brug for et godt kendskab til sin patient og et bredt udvalg af forskellige typer medicin for at kunne skræddersy den helt rigtige behandling til den enkelte. Derfor er det et fremskridt, når et nyt præparat bliver tilgængeligt, så paletten af behandlingsmuligheder udvides. Det er der brug for, så alle kan få den bedst mulige behandling, siger forskningschef Tanja Thybo fra Diabetesforeningen.

Mange forskellige tabletter

Den nye tablet har det aktive stof semaglutid, som er baseret på det såkaldte GLP-1-hormon. Der findes i forvejen adskillige andre tabletbehandlinger til type 2-diabetes med andre aktive stoffer.

Tanja I News
Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo bliver her interviewet af TV2 News i forbindelse med, at en tabletversion af GLP-1-medicinen mod type 2-diabetes nu er tilgængelig i Danmark.

Tabletten, der får salgsnavnet Rybelsus, er udviklet af den danske medicinalvirksomhed Novo Nordisk og er en tabletversion af et allerede kendt middel med salgsnavnet Ozempic, som tages som injektion én gang om ugen. Den nye tablet skal tages som tablet én gang dagligt.

- Nogle ønsker ikke at tage deres medicin ved injektion, og for dem kan en tablet være et alternativ, hvis de foretrækker at tage en tablet fastende hver morgen. Vi glæder os over alle fremskridt, der gør det nemmere at leve godt med diabetes, siger Tanja Thybo.

Godt 250.000 danskere lever i dag med type 2-diabetes. Anslået mindst hver tiende af dem får et præparat, der er baseret på GLP-1-hormonet, enten som selvstændigt middel eller i kombination med andre lægemidler som for eksempel insulin.