Diabetiker På Besøg

Hvad er type 1½-diabetes – LADA

Type 1½ er en sygdom, der som type 1-diabetes varer ved hele livet. Ofte fejldiagnosticeres den som type 2-diabetes.

Type 1½-diabetes er en autoimmun sygdom ligesom type 1-diabetes, hvor immunforsvaret ødelægger sine egne insulinproducerende celler.

Type 1½-diabetes udvikler sig langsommere end type 1-diabetes, og bryder sjældent ud før 30-årsalderen. Den langsomme udvikling betyder, at flere fejldiagnosticeres med type 2-diabetes.

Har du først udviklet type 1½-diabetes, har du sygdommen resten af livet. Forskerne har endnu ikke fundet frem til, hvad der udløser type 1½-diabetes, og sygdommen kan derfor ikke forebygges.

Men med en tidlig diagnose kan du hurtigere komme i relevant behandling og udskyde eller undgå følgesygdomme.

 

Symptomer på type 1½-diabetes

Normalt hjælper kroppens insulin med at få sukkerstofferne fra blodbanen og over i cellerne, hvor de fungerer som brændstof. Men mennesker med type 1½-diabetes producerer imidlertid ikke nok insulin. Det betyder, at sukkerstofferne i stedet bliver i blodet og giver forhøjet blodsukker.

Symptomerne er svage og udvikler sig gradvist over lang tid. I starten misforstås de ofte som generelle skavanker.

Symptomerne kan være:

 • Udtalt tørst
 • Hyppig vandladning
 • Kløe
 • Infektion i hud og slimhinder
 • Kvalme
 • Træthed
 • Føleforstyrrelser
 • Synsforstyrrelser
 • Vanskelig heling af sår
 • Forringelse af din almene helbredstilstand

Diagnose og behandling

  Diagnose og behandling
 • Sådan stiller lægen diagnosen type 1½-diabetes (LADA)

  + -

  Lægen stiller diagnosen type 1 ½-diabetes ved at måle cirkulerende autoantistoffer i en blodprøve. Autoantistofferne er markør for den autoimmune proces, der adskiller type 1½- fra type 2-diabetes. Man måler hovedsageligt GAD-autoantistoffer, da de er de hyppigst forekommende autoantistoffer hos voksne. 

  Til tider laver lægen også en såkaldt sukkerbelastningstest. 

  Den rigtige diagnose?

  Når type 1½-diabetes er fuldt udviklet, ligner den type 1-diabetes. Begge er autoimmune sygdomme, hvor kroppens eget immunsystem ødelægger de insulinproducerende celler.

  Nedbrydningen foregår dog meget langsommere ved type 1½-diabetes end ved type 1-diabetes. Derfor er der mange, der i starten får diagnosen type 2-diabetes i stedet. Her producerer du stadig insulin, men din krop udnytter det ikke godt nok. 

  Med tiden begynder kroppens eget immunforsvar imidlertid at ødelægge de insulinproducerende celler, og man kan måle cirkulerende autoantistoffer i blodet – præcis som hos personer med type 1-diabetes.

  Alarmklokkerne skal ringe, hvis du har diagnosen type 2-diabetes, men er slank og generelt lever sundt. Men du kan også sagtens være slank og have type 2-diabetes.

 • Sådan behandles type 1½-diabetes

  + -

  Der er i dag ikke nogen specialdesignet behandling til netop type 1 ½-patienter.

  Når du har type 1½-diabetes producerer du lidt, men ikke nok insulin. Det betyder, at sukkerstofferne ikke kommer ind i cellerne, men bliver i blodet og giver forhøjet blodsukker.

  I begyndelsen kan du ofte kontrollere type 1½-diabetes med en sund livsstil og medicin som for eksempel metformin. Men uanset hvor sundt du lever som type 1½-diabetiker, vil du på et tidspunkt opleve, at du ikke kan styre blodsukkeret mere. Det er et tegn på, at stort set alle de insulinproducerende celler er gået til grunde, og din insulinproduktion er blevet så lav, at det er nødvendigt at komme i insulinbehandling resten af livet. 

  Der er for tiden en tendens til, at man gerne vil sætte tidligere ind med insulin, mens du stadig har noget af din egen insulinproduktion intakt, men der mangler stadig studier, der underbygger, at det er den optimale behandling. 

Pas godt på dig selv

Din læge kan være en god støtte for dig. Men det meste af tiden er du derhjemme uden en læge ved hånden. Derfor er det vigtigt, at du selv lærer at kontrollere din diabetes.

Du tager dig godt af din type 1½-diabetes, når du tager dig godt af:

 • Hvad du spiser
 • Hvor meget du bevæger dig
 • Hvilken og hvor meget medicin du får
 • Måling af blodsukker
 • At tage insulin          

                                         
En god behandling og egenomsorg kan være det, der gør forskellen, så du undgår eller udsætter udviklingen af følgesygdomme. I starten kan det være svært at håndtere og huske det hele, men efterhånden bliver det rutine for de fleste.


Hvem kan svare på mine spørgsmål om type 1½-diabetes?

Mange oplever at stå med spørgsmål i forhold til deres sygdom, som de ikke lige kan finde svar på i en pjece eller på en hjemmeside. Måske har du også et spørgsmål, der brænder på omkring din specifikke situation? Eller er usikker på noget omkring din diabetes?

Hos Diabetesrådgiverne sidder vi klar til at svare på dine spørgsmål. Vi har både frivillige og fagpersoner, du kan tale med om livet med diabetes.

Kontakt Diabetesrådgiverne

600Px

Rådgivning

Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål