MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Gode råd til lægebesøg

Langt de fleste børn og unge med diabetes bliver indkaldt til en diabetes-status en gang i kvartalet. For at få det bedste ud af konsultationen er det vigtigt, at I har gjort jer nogle tanker om, hvad I vil have ud af konsultationen. Vi har samlet en række gode råd dig, så I kan forberede jer bedst muligt og dermed få mest ud af besøget.

Illustration: Bob Katzenelson

1. Vær godt forberedt

Overvej på forhånd, hvad du gerne vil tale med dit barns behandler om. Lyt også til dit barns input og spørg til dit barns hverdag med diabetes – fritid, kammerater, skolen, humøret. Er der noget, der er svært? Skriv jeres spørgsmål og emner ned, og tag dem med. Husk at prioritere i punkterne, så I når de vigtigste emner og spørgsmål. Når du forbereder dig sammen med dit barn, giver du samtidig barnet kompetencerne til på sigt at få mest muligt ud af konsultationerne, når han eller hun engang skal stå på egne ben.

2. Brug for ekstra tid?

Oftest er der kun afsat 10-15 minutter til konsultationen hos diabetesbehandleren. Overvej allerede ved tidsbestillingen, om du har brug for ekstra tid og spørg, om det er en mulighed. Det kan også være, at du som forælder har brug for 5-10 minutters snak alene med behandleren. Så skal du anmode om det, inden konsultationen.

3. Find ud af, hvad din læge forventer af dig

Find ud af, hvad behandleren forventer, at I har forberedt inden konsultationen. For eksempel, at I har en udskrift med af barnets blodsukkerværdier.

4. Spørg om du må optage samtalen

Hvis du har erfaring med, at du har svært ved at huske, hvad I har talt med behandleren om, kan du bede om lov til at optage jeres samtale. Du kan også spørge, om du kan få noget information på skrift.

5. Tag din medicin med

Oplever du bivirkninger, eller er du usikker på, om du får den rette mængde medicin? Så kan det være en god idé at tage din medicin med til din behandler eller skrive navn og type ned og medbringe det til konsultationen. Du kan altid drøfte med behandleren, om virkning står mål med eventuelle bivirkninger – og om du for eksempel skal fortsætte med din medicin resten af livet.

6. Læg ud med dine ønsker for samtalen

Når du kommer ind til konsultationen, så fortæl din behandler, at du har nogle emner, du har forberedt, som du gerne vil drøfte.

Illustration: Bob Katzenelson

7. Spørg ind til dit barns behandling

Tal med dit barns behandler om forskellige behandlingsmuligheder, så I sammen kan finde den bedste behandling til dit barn. Stil gerne spørgsmål til den behandling, du får, så du føler dig tryg ved behandlingen. Hvad er virkningen, og hvorfor får jeg denne behandling? Står virkningen mål med eventuelle bivirkninger?  

8. Spørg gerne en ekstra gang

Vær ikke bange for at bede behandleren om at gentage eller uddybe, hvis der er noget, I ikke forstår. Du kan helt enkelt sige: ”Den fangede jeg ikke helt, vil du sige det igen med andre ord?”. På den måde viser du dit barn, hvordan det kan tage ansvar for sin egen diabetes.

9. Find den rette behandler for dig

Det er vigtigt, at du har en god dialog med dit barns behandler, så I får et godt samarbejde omkring dit barns diabetes. Hvis samarbejdet ikke fungerer, kan du forsøge at tale med din behandler om det. Ændrer det ikke noget, kan det være en mulighed at skifte behandler. Som udgangspunkt er der frit sygehusvalg. Hvis det drejer sig om din praktiserende læge, kan du skifte læge på borger.dk. Som udgangspunkt skal du betale gebyr for et skifte.

10. Sæt dagen af til dit barn

Et besøg på ambulatoriet skal helst være en positiv oplevelse for dit barn. Derfor er det en god idé, hvis du prioriterer at være sammen med dit barn efter konsultationen. Gør det til en udflugt og spørg barnet, hvad det har lyst til at lave sammen med dig.


Nyttige links

Læs mere om reglerne om frit sygehusvalg

Skift læge på www.borger.dk

Du kan få oplysninger om din receptpligtige medicin på www.sundhed.dk, hos din egen læge samt på apoteket. Fortæl din behandler, hvis du tager alternativ medicin (naturmedicin eller kosttilskud).

På sundhedsstyrelsens hjemmeside interaktionsdatabasen.dk kan du selv undersøge, om der kan opstå  problemer ved samtidig brug af lægemidler, naturlægemidler, stærke vitaminer og mineraler.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes