BLIV MEDLEM

Insulinbehandling

Insulin er et livsnødvendigt hormon, der hjælper med at omsætte den mad, du spiser, til energi i kroppen

Den rigtige behandling

Der findes i dag flere mulige insulinpræparater, og dit barns behandler vil hjælpe jer med at finde frem til den bedst mulige behandling til dit barn.

Målet er, at behandlingen fungerer godt for dit barn, og at han/hun opnår en god diabetesregulation. Det vil sige, at dit barn har et blodsukker så nær normalt som muligt uden for mange høje og lave blodsukre, og at langtidsprøven når det mål, som dit barn, jer forældre og behandler aftaler.

Udgangspunktet for behandlingen er dagligdagen

Honeymoon/remission

Som ny med type 1-diabetes, kan du i starten af din behandling opleve et faldende behov for at tilføre insulin. Dette kaldes honeymoon eller remission. Her kan dine egne insulinproducerende celler igen blive aktive og producere insulin i en periode, fordi de får hjælp fra den tilførte insulin.

Udgangspunktet for insulinbehandlingen er dit barns dagligdag. Det vil sige, den måde hvorpå dit barns dagligdag fungerer med mad, daginstitution eller skole, familieliv, fritid/sport m.m. Sammen med dit barns behandler - og efterfølgende derhjemme - tilpasser I løbende insulinbehandlingen. 

Behandlingen prøver at efterligne den normale bugspytkirtels funktion. I vil opleve, at der vil være en indkøringsperiode, hvor I skal tilpasse insulindosis for at finde den rette balance.

Insulin kan gives med pen eller pumpe.

Vigtige redskaber

Kulhydrattælling og blodsukkermåling er vigtige redskaber og en uvurderlig kilde til information om effekten af behandlingen.

Kulhydrattællingen bruges til at beregne den rette mængde insulin til et måltid, og blodsukkerværdien fortæller, om der er den rette mængde insulin i kroppen. 

Læs mere om blodsukkermåling

Læs mere om kulhydrattælling

Diabetes behandles med insulin, via pumpe eller pen. Foto: Martin Dam Kristensen.

Insulin

Når dit barn har type 1-diabetes, skal han eller hun have tilført insulin døgnet rundt, hele livet.

Insulin er et livsnødvendigt hormon, der hjælper med at omsætte den mad, du spiser til energi i kroppen, eller mere præcist til at optage kulhydrater i form af glukose (sukkerstoffer).

Insulin fungerer som en nøgle, der åbner ind til cellerne, så glukosen kan komme derind. Hos mennesker uden diabetes er det bugspytkirtlen, der danner og udskiller insulin.

Kroppen har brug for insulin hele døgnet, både når du spiser og når du ikke spiser, så glukosen kan komme fra blodbanen og ind i vævet. Glukose er et nødvendigt brændstof for cellerne.

Hvis insulinen ikke er til stede, kan glukosen ikke komme ind i cellerne. Glukosen bliver derfor i blodet, hvorved blodsukkeret bliver alt for højt. Hvis blodsukkeret er for højt, mangler der insulin, og hvis blodsukkeret er til den lave side, er der for meget insulin.

Kulhydratratio

Kulhydratration fortæller, hvor gram kulhydrat 1 enhed hurtigtvirkende insulin dækker.

Udregning: 500/antal enheder insulin pr. døgn = antal gram kulhydrat pr. enhed hurtigtvirkende insulin.

Insulinfølsomhed

Insulinfølsomhed fortæller, hvor mange mmol/l 1 enhed hurtigtvirkende insulin sænker blodsukkeret med.

Udregning: 100/antal enheder insulin pr. døgn = antal mmol/l, som 1 enhed hurtigtvirkende insulin sænker blodsukkeret.

Tidslinje: Tiden før og efter insulin

Da canadierne Banting og Best i 1921 opfandt insulin, tog den danske nobelpristager August Krogh og hans kone Marie til Canada og fik opskriften. Få her historien om tiden før og efter opdagelsen af insulin.

Se tidslinjen: Tiden før og efter insulin

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes