MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Glemt at tage insulin

Mit barn har glemt at tage sin insulin – hvad gør vi?

Hvis dit barn glemmer at tage sin insulin, stiger blodsukkeret, og der vil eventuelt komme symptomer som tørst, hyppig vandladning, træthed og synsændringer. Symptomerne forsvinder, når der igen er tilstrækkelig insulin i kroppen. En blodsukkermåling vil afsløre, om der er noget galt.

Er du sikker på, at du har glemt en injektion, tager du denne på det tidspunkt, hvor du bliver opmærksom på forglemmelsen. Kontroller dog først dit blodsukker. Kontakt evt. din læge eller diabetesambulatoriet. Kontroller også blodsukkeret et par timer senere. Husk at selv erfarne diabetikere kan glemme at tage deres insulin.

Det kan være en hjælp med et lille kalenderkort eller lommebog, hvor du sætter et kryds, hver gang du har taget insulin. Du kan også få insulinpenne, der kan huske, hvornår der sidst er givet insulin. Der findes også flergangsinsulinpenne med memory, en hætte til din engangspen med memory (Timesulin). Eller du kan sætte alarm på mobiltelefon, PC og apoteket har også sms-service.

Glemt måltidsinsulin

Hvis dit barn ikke får insulin til sin mad, vil blodsukkeret stige efterfølgende – afhængig af mængden af indtaget kulhydrat.

En blodsukkermåling efter måltidet vil afsløre det. Du skal give insulin til at sænke blodsukkeret ud fra barnets insulnfølsomhed/korrektionsratio.

Du skal ikke give insulin i forhold til kulhydratmængden, selvom du ved hvor meget, der skulle have været givet.

Glemt basalinsulin

Har dit barn ikke fået sin dosis langsomtvirkende insulin, er det tidsperioden, der afgør, hvordan du skal håndtere situationen. 

Du kan give en manglende dosis med nogle få timers forsinkelse, men du skal ikke give den, hvis der er gået mere end 5-6 timer. Der vil så mangle basalinsulin det næste halve/hele døgn, og blodsukkerværdierne vil forventeligt ligge højere end normalt. Her skal du holde øje med dit barns blodsukker og give ekstra insulin til korrektion efter behov ud over måltidsinsulin – og selvfølgelig huske at give langsomtvirkende insulin næste gang.

Gode råd

Det kan være en hjælp at have insulinpenne med hukommelse, som kan vise, hvor mange enheder og hvor mange timer det er siden, at insulinen er givet.

Har dit barn insulinpumpe, kan du gå tilbage i pumpens historik og genfinde hvor meget og hvornår, der er givet bolusinsulin.

Selvom du og dit barn godt ved, at man ikke skal glemme at tage insulin, kan det ske for selv den mest erfarne og rutinerede person med type 1-diabetes. Det vigtigste er at gøre noget ved det, når I opdager det.

Nogle har brug for hjælp til at huske at tage insulin. Det er forskelligt, hvad der virker for den enkelte, f.eks. er der mulighed for alarm på mobiltelefon eller pc. Spørg dit barns behandlere om vejledning, der passer til jeres familie.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes