MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Blodsukker og måling

Blodsukkermåling er en del af hverdagen, hvis du har diabetes. Foto: Michael Bo Rasmussen.

Hvorfor skal mit barn måle blodsukker?

Dit barns diabetesbehandling går ud på at dit barns blodsukkerværdier hele tiden er stabile og så nær normalt som muligt. Dette gør I ved at finde balancen imellem insulinmængde, den mad dit barn spiser og fysisk aktivitet.

Blodsukkermålingerne er vigtige, fordi dit barns blodsukker bliver påvirket af mange ting, f.eks. den mad dit barn spiser, fysisk aktivitet, insulindosis, sygdom, hormoner, ændringer i hverdagen osv. Det er derfor vigtigt, at dit barns blodsukker bliver målt flere gange dagligt.

Har dit barn endnu ikke lært at tale eller udtrykke sig, kan blodsukkermålingen være den eneste måde, hvorpå du som forældre kan aflæse dit barns velbefindende.

Det er forskelligt fra barn til barn, hvilket niveau blodsukkeret skal ligge på. Det afhænger bl.a. af dit barns alder og aktivitetsniveau. Blodsukkerværdien hos børn er ofte svigende, da børn ikke spiser og bevæger sig lige meget hver dag. Det er derfor nødvendigt at måle dit barns blodsukker flere gange dagligt,  så du ved, om dit barn har et højt eller lavt blodsukker.

Det er forskelligt, hvad ambulatorierne anbefaler af blodsukkerværdier, og det afhænger bl.a. også af dit barns alder. Dit barns blodsukker svinger, og derfor er det vigtigt, at du taler med din behandler om, hvad dit barns optimale blodsukkerniveau er i den pågældende periode.

Følg nedenstående links og læs f.eks. mere om, hvad der sker med blodsukkeret, hvordan du måler det, og hvad en langtidsprøve går ud på.

Hvad påvirker mit barns blodsukker?

Hvordan måler jeg mit barns blodsukker?

Højt blodsukker (hyperglykæmi)

Lavt blodsukker (hypoglykæmi)

Hvad er ketonstoffer?

Når dit barns krop mangler sukker for at få energi til cellerne, nedbryder den fedt. I den proces danner kroppen også affaldsstoffet keton, som i store doser kan medføre syreforgiftning. Du kan måle ketonstoffer både i dit barns blod og i urin.

Det er vigtigt, at du kender årsagen til ketonstoffer i dit barns krop, da det har betydning for, hvordan du skal agere. Ketonstoffer kan både ses i forbindelse med for højt og for lavt blodsukker, men behandlingen er ikke den samme i de to tilfælde.

Læs mere om ketonstoffer og højt blodsukker

Læs mere om ketonstoffer og lavt blodsukker

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes