MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Hvad påvirker mit barns blodsukker?

Der er mange faktorer i hverdagen, som kan påvirke dit barns blodsukker. Det gælder ikke bare det, dit barn spiser eller dets aktivitetsniveau. Også ændringer i tilværelsen kan have indflydelse. Derfor er det vigtigt, at du som forælder altid holder øje med dit barns diabetes, dog uden at overvåge.

Mad og drikke

De fleste børn spiser 5-6 gange om dagen, og skal spise sund og varieret mad efter deres appetit. Du kan bruge blodsukkermålingerne til at lære, hvad der sker, når dit barn spiser. Forskellig slags mad påvirker blodsukkeret forskelligt, og det varierer fra person til person.

Du kan f.eks. måle dit barns blodsukker, før det spiser og 1½ - 2 timer senere. Så får du en ide om, om den insulinmængde, dit barn har fået til maden, er passende.

Slik

Førhen var det forbudt for børn med diabetes at spise slik. I dag kan insulinen tilpasses mindre mængder slik eller kage, så blodsukkeret ikke bliver påvirket i væsentlig grad. Du kan bruge blodsukkermålingerne til at finde ud af, hvor meget ekstra insulin dit barn skal have, når der for eksempel er fredagsslik.

Afvigelser i hverdagen

Ændringer i dit barns hverdag kan også påvirke dit barns diabetes. F.eks. hvis dit barn skal på ferie, har fødselsdag, begynde i dagpleje eller børnehave, holde juleaften eller noget andet, som dit barn ikke er vant til. I disse perioder kan det derfor være nødvendigt med lidt flere målinger end ellers.

Sygdom

Når dit barn er sygt, kan dit barns insulinbehov ændre sig. Har dit barn har feber, vil dit barns blodsukker stige, fordi kroppen har brug for mere insulin.

Ved feber er det ekstra vigtigt at måle blodsukkeret hyppigt for at undgå syreforgiftning. Derudover er det nødvendigt at undersøge for ketonstoffer og måle blodsukker ca. hver anden time hele døgnet igennem og fortsætte med hyppige målinger, indtil dit barn er rask.

Læs mere om ketonstoffer

Har dit barn gentagne målinger, som viser høje eller lave blodsukre, er det vigtigt, at du kontakter dit barns behandler og får råd.

Insulinændringer

Der er ofte brug for at ændre på dit barns insulinmængde, da dit barn konstant vokser og udvikler sig. Her er blodsukkermålingerne vigtige, så du kan sikre dig, at dit barns insulinmængde bliver justeret i takt med dit barns ændrede behov.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes