MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Hvordan måler jeg mit barns blodsukker?

Målet for dit barns behandling er et stabilt blodsukker så nær normalt som muligt. Selv med hjælp af insulin kan I aldrig 100 procent efterligne en normal bugspytkirtels frigivelse af insulin. Derfor vil alle med type 1-diabetes opleve perioder med for høje eller for lave blodsukkerværdier.

Hvor skal jeg måle mit barns blodsukker?

Dit barn skal have målt blodsukker flere gange dagligt. Ved at skifte til en ny nål hver gang og stikke på forskellige fingre, undgår I at huden bliver ødelagt og forbliver intakt. Behandlere anbefaler at stikke på siden af fingerspidsen, alternativt på øreflippen.

Husk at bruge alle 10 fingre og på begge sider af fingrene, så du får 20 steder at skifte imellem. Så undgår du, at dit barns hud bliver ødelagt.

Du kan ikke skade dit barns fingre, men undgå at stikke i ”blommen” på fingerspidsen, da der sidder mange nervetråde, og stikket derfor kan gøre unødigt ondt på dit barn. Brug derfor altid siderne på fingeren i stedet.

Øreflipperne er dog nemmere at have med at gøre, hvis du skal måle på dit barn om natten. Du skal dog være opmærksom på, hvis du kun måler i øreflippen, at huden kan blive ødelagt.

Sådan måler du:

 • vask dit barns hænder – evt. sukkerrester fra mad, sved og creme kan føre til et forkert resultat
 • tør hænderne godt – bloddråben flyder ud og fortyndes ved fugtige fingre
 • du skal bruge en ny og ren lancet, hver gang du måler dit barns blodsukker
 • prik med ”fingerprikkeren”, der hvor du ønsker at få blod frem (husk at veksle mellem forskellige steder). Tæl til 5 og ”malk” blodet frem mod stikkestedet. Undgå af mase/klemme på fingerspidsen.
 • mål på 1. eller 2. bloddråbe - alt efter hvad dit barns diabetessygeplejerske anbefaler
 • indtast dit barns blodsukker på insulinpumpen, og brug det til vurdering af dit barns insulinbehov
 • hvis det ikke er muligt at vaske hænder, kan den udvalgte finger renses med en vådserviet eller spritserviet

Hvor ofte skal jeg måle mit barns blodsukker?

De fleste forældre måler deres barns blodsukker fast 4-7 gange i løbet af et døgn. Det kan for eksempel være før morgenmaden, frokosten, aftensmaden og før sengetid.

I nogle perioder vil der være behov for, at dit barns blodsukker bliver målt oftere. Det er vigtigt at tilpasse antallet af målinger til den konkrete situation.

Snak med dit barns behandler om, hvor tit det er hensigtsmæssigt at måle netop dit barns blodsukker. 

Det er ikke ligegyldigt, hvornår og hvor tit der måles, og det kan være et stort arbejde at finde frem til forklaringen på blodsukkerudsving. Det er vigtigt at måle på de rigtige tidspunkter, så det er muligt at ændre på de rigtige ting.

Skal jeg måle mit barns blodsukker om natten?

I perioder kan det være en god ide at måle dit barns blodsukker om natten. Specielt hvis blodsukkeret ikke ligger tilfredsstillende inden sengetid, er det vigtigt at følge op på, om et lavt eller højt blodsukker retter sig, som det skal.

Har dagen budt på anderledes mad eller aktiviteter, er det godt at følge op på, hvordan blodsukkeret påvirkes. Tal med dit barns behandlere om hvornår og hvor ofte, det er nødvendigt at måle blodsukker om natten.

Gør det ondt på mit barn at blive stukket?

Som forældre kan det være svært at skulle stikke sit barn, når det gør modstand og bliver ked af det. Nogle børn bliver bange for blodet, der kommer fra fingeren. Her kan det være en god ide i stedet at bruge øreflippen til blodsukkermåling.

De første gange dit barn skal have målt blodsukker, vil dit barn være skeptisk og måske bange. I løbet af kort tid affinder de fleste børn sig med situationen og synes, at det er ok.

Det er vigtigt, at I som forældre er trygge ved at stikke, men også selv at blive stukket. Hvis dit barn er bange for at få målt blodsukker, kan det være en god ide at måle blodsukkeret på dig selv og andre og på den måde vise, at det ikke er farligt. Når barnet ser, at du er rolig, vil barnet med tiden se, at det ikke er farligt og hurtigt overstået og derved affinde sig med det.

Snak med dit barns diabetessygeplejersker om den bedst mulige måde at takle situationen på.

Måleudstyr

Måleapparatet skal passe til dig og dit barn. Der findes mange forskellige måleapparater til at måle blodsukkeret. Dit behandlingssted har sikkert et eller flere måleapparater, som de vil foreslå. Du bestemmer selv, hvilket apparat du vil bruge til dit barn.

Det gælder om at vælge et apparat, som I stoler på og som dit barn har lyst til at tage frem og bruge både ude og hjemme. Det er vigtigt at efterkomme dit barns ønske, da apparatet skal bruges flere gange dagligt.

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge, kan du spørge dit barns behandler til råds.

Fingerprikker

I får også brug for en ”fingerprikker”, som findes i mange forskellige modeller. På de fleste modeller har du mulighed for at indstille, hvor dybt den skal stikke. Den skal stikke dybt nok til, at du nemt kan få en bloddråbe frem, men ikke så dybt, at blodet løber længe efter. Et lille prik på siden af fingeren skulle være nok.

Fejlkilder til forkerte målinger

 • At opbevare teststrimlerne i køleskab, da reaktionstiden ændres.
 • At teststrimlerne er for gamle eller har været opbevaret fugtigt.
 • At bloddråben har været for stor eller for lille, eller at dråben er gnedet ud på testfeltet.
 • At ruden i måleapparatet er snavset.
 • At dit barn ikke har vasket hænder før måling, så der f.eks. sidder lidt frugtsukker på hænderne.
 • Våde og svedige hænder

Det er vigtigt, at du følger behandlerens instruktioner og følger måleapparatets brugsvejledning nøje, så du undgår misvisende resultater.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes