MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Lavt blodsukker (hypoglykæmi)

Det er enhver forælders frygt, at ens barn får for lavt blodsukker, og det bliver ikke nemmere af, at det er svært at se på helt små børn, om de har lavt blodsukker. Lavt blodsukker er ikke farligt for dit barn, men kan være ubehageligt for dit barn.

Symptomer Lavt Blodsukker

Hvad er symptomerne på et lavt blodsukker?

Symptomerne på lavt blodsukker kan være

 • sved
 • sult
 • rysten og hjertebanken
 • irritabilitet
 • bleghed og koldsved
 • besvimelse

Hvis du er i tvivl, om dit barn har lavt blodsukker, skal du altid måle efter.

Hvad er årsagen til lavt blodsukker?

Hvis dit barn får lavt blodsukker, er der for meget insulin i forhold til indtaget kulhydrat. Det kan der være mange grunde til. Nogle af årsagerne kan være:

 • dit barn har spist mindre, end det plejer
 • dit barn har sprunget et måltid over
 • dit barn har været mere aktiv end ellers
 • dit barn har fået mere insulin, end det havde behov for
 • dit barn har brugt et nyt injektionssted

Hvad er forskellen på insulinføling, insulintilfælde og insulinchok?

Insulinføling

Symptomer: Sult, sved, rysten, koncentrationsbesvær, hjertebanken og blodsukker under ca. 3,9 mmol/l
Tilstand: Du er i stand til at hjælpe dig selv
Det skal du gøre: Spis 15-20 gram hurtigt optageligt kulhydrat og halv skive rugbrød bagefter

Insulintilfælde

Symptomer: Sult, sved, rysten, koncentrationsbesvær, hjertebanken og bevidsthedspåvirket, men vågen
Tilstand: Du skal have hjælp fra andre til at give dig det, du skal have for at få blodsukkeret op igen
Det skal andre gøre: Hjælpe dig med at indtage kulhydrater – men først, når du er helt klar, så du ikke fejlsynker. Hvis du er i stand til at række tunge, kan du også synke dvs. drikke eller spise noget.

Insulinchok

Symptomer: Bevidstløshed og kortvarige krampetilfælde
Tilstand: Du er afhængig af hjælp fra dine omgivelser
Det skal andre gøre: Ringe 1-1-2 og sprøjte glukagon ind i en muskel

Førstehjælp ved insulinchok

Hvad skal jeg gøre, når mit barn har lavt blodsukker?

Dit barn har lavt blodsukker, når det ligger under 4 mmol/l. Ligger dit barns blodsukkerniveau lige under 4 mmol/l, skal dit barn have nogle hurtige kulhydrater, som druesukker, juice, sød saft, mælk eller lignende.

Kontroller dit barns blodsukker efter 10-15 minutter, og hvis dit barns blodsukker ikke er steget, skal du gentage ovenstående.

Ved lavt blodsukker skal der altid indtages hurtige kulhydrater, så blodsukkeret kommer op i normalområdet. Hvor meget kulhydrat, der er behov for, afhænger af hvor meget dit barn vejer – spørg dit barns behandlere, om hvor meget der passer til dit barn.

Det kræver ikke insulin for at få blodsukkeret til at stige til en normal. Nogle gange vil dit barn være mere sulten og kan spise mere mad. Hvis dit barn spiser mere, end det kroppen har brug for til at hæve blodsukkeret, er det helt i orden, men så skal der tages insulin til det, der spises ekstra.

Lavt blodsukker ved aktivtet

Afhængig af hvad, der er årsagen til dit barns lave blodsukker, er der forskellige tiltag, du kan gøre udover at indtage hurtige kulhydrater.

Skyldes det lave blodsukker f.eks., at dit barn har været mere aktiv end ellers, så den insulin, der er i kroppen, virker bedre, er der forskellige muligheder afhængig af, om dit barn får insulin med pen eller har insulinpumpe.

Får dit barn insulin med pen, skal der tages hensyn til hvor meget insulin, der er givet af både hurtigtvirkende og langsomtvirkende – det kan jo ikke tages ud igen, når det er givet.

Virker insulinen kraftigere end vanligt, f.eks. pga. aktivitet, skal dit barn spise for at forebygge faldende blodsukker igen. Her skal du ikke give insulin til alle kulhydraterne.

Har dit barn insulinpumpe, hvor du kun giver hurtigtvirkende insulin, kan du reducere basalinsulinen som en ekstra mulighed for at forebygge faldende blodsukker igen.

Det er således ikke altid nødvendigt at ”spise sig ud af problemerne”, selvom det også nogle gange er nødvendigt at indtage ekstra mad.

Spørg dit barns behandlere om, hvordan du skal håndtere forskellige situationer.

Hvordan forebygger jeg lavt blodsukker?

Du kan forebygge lavt blodsukker ved at være på forkant med situationen. Blodsukkermålinger i hverdagen giver et billede af, hvordan dit barn reagerer i kendte rammer (mad, aktivitet, osv.).

Når der sker nye eller uforudsete ting, kan det være nødvendigt med ekstra målinger for at se, hvordan blodsukkeret påvirkes. Specielt hvis dit barn har været mere aktivt end ellers, er der risiko for lavt blodsukker.

For at være forberedt på lavt blodsukker, skal du altid medbringe et lille forråd af hurtige kulhydrater og brød, når I skal hjemmefra.

Lavt blodsukker om natten

Mange forældre er bange for det lave blodsukker om natten, da det lave blodsukker kan medføre bevidstløshed og i yderste tilfælde, at man ikke vågner om morgenen.

Realiteten er, at faren er overdreven. Leveren har et sukkerdepot, hvor sukkeret frigøres, når blodsukkeret bliver for lavt. Dvs. dit barn når at vågne op, og har muligheden for at indtage noget med kulhydrater eller bede andre om hjælp.

Men det er meget ubehageligt at opleve nætter med for lavt blodsukker, så mål og registrer dit barns blodsukker og fortæl dit barns behandler og sygeplejerske om det. Det kræver ekstra opmærksomhed, når der har været nye og uvante situationer, mere aktivitet end vanlig eller mad, som I ikke har erfaring med.

Kontroller altid dit barns blodsukker før sengetid. Hvis der har været højt eller lavt blodsukker før sengetid, bør du kontrollere dit barns blodsukker igen.

Ved lavt blodsukker skal du give hurtige kulhydrater og kontrollere blodsukkeret med korte intervaller, indtil dit barns blodsukker er steget, som du gerne vil.

Afhængig af årsagen til det lave blodsukker, kan det også være nødvendigt at spise et stykke brød for at forebygge faldende blodsukker i løbet af natten. Det kan være nødvendigt at kontrollere igen senere på natten, for at være på forkant med lavt blodsukker, men også fordi blodsukkeret kan være steget for meget, så barnet vågner med højt blodsukker.

Aftal med dit barns behandlere, hvor blodsukkeret skal ligge før sengetid og i løbet af natten.

Læs om insulinchok

Ketonstoffer og lavt blodsukker

En kombination af lavt blodsukker og ketonstoffer i kroppen kaldes sult-ketoner. Hvis dit barn ikke har fået tilstrækkelig mad, vil kroppen i stedet bruge fedtstofferne og samtidig udskille ketonstoffer. Det er ikke farligt, som ved insulinmangel, men dit barn skal hurtigst muligt have nogle kulhydrater enten i form af mad eller drikke med sukker i.

Hvad skal jeg gøre?

Har dit barn kvalme eller opkastning – uden højt blodsukker – kan du forsøge at give det små mundfulde sukkerholdige drikkevarer. Det er et af de sjældne tilfælde, hvor I kan glemme alt om, at dit barn har diabetes og give ham/hende, lige hvad det han/hun har lyst til, og som kan holde blodsukkeret oppe.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes