MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Fakta om type 1-diabetes

Der er meget viden om diabetes, men selve grunden til diabetes vides endnu ikke. Foto: Michael Bo Rasmussen

Når dit barn har type 1-diabetes, betyder det, at dit barns krop ikke længere producerer insulin af sig selv. Insulin er nødvendig for at kroppen kan optage sukker i cellerne. Derfor skal dit barn have den livsvigtige insulin ved hjælp af insulinindsprøjtninger.

Type 1-diabetes er en såkaldt autoimmun sygdom. Vi kender normalt vores immunforsvar som en positiv ting, der bl.a. hjælper os med at bekæmpe bakterier og sygdomme. Men ved type 1-diabetes ødelægger vores eget immunforsvar raske celler i bugspytkirtlen, og det betyder, at vi ikke længere kan producere insulin.

Forskerne ved endnu ikke, hvad der udløser type 1-diabetes, og sygdommen kan derfor hverken forebygges eller helbredes. Arveligheden vurderes til at være ca. 2-5 % ved type 1-diabetes. Sygdommen rammer oftest børn eller yngre voksne, men der er også ældre mennesker, som pludseligt får type 1-diabetes.

Forskel på type 1- og type 2-diabetes

Der er forskel på type-1 diabetes og type-2 diabetes. Ved type-1 diabetes stopper kroppen med at producere insulin, som er nødvendig for at kunne optage sukker. Ved type-2 diabetes virker insulinen ikke godt nok og der produceres ikke tilstrækkelig insulin.

Type-2 diabetes rammer hyppigst ældre mennesker, men børn kan også få type-2 diabetes.

Læs infografikken ”Sådan fungerer din krop med diabetes”

På disse sider kan du læse mere om type 1-diabetes.

Sådan fungerer din krop med diabetes

Symptomer på type 1-diabetes

Diagnose af type 1-diabetes

Behandling af type 1-diabetes

Årsager til type 1-diabetes

Forebyggelse af type 1-diabetes

Antal børn og unge med diabetes

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes