MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Mad og drikke

Madens indhold er vigtig i forhold til et godt reguleret blodsukker. Foto: Martin Dam Kristensen.

Børn og unge skal bruge meget energi til at vokse i højde og tage på i vægt, bevæge og udvikle sig. Maden giver energi og byggemateriale til kroppen. Derfor er det vigtigt, at maden indeholder alle de næringsstoffer, som kroppen har brug for.

Når dit barn ikke selv producerer insulin, gælder det om at få insulindosen til at passe med den mad, dit barn spiser, og det dit barn drikker.

For at kunne det, er det vigtigt, at I ved noget om kulhydrater, fordi kulhydrater er det næringsstof, som især får blodsukkeret til at stige.

Hvad er der i maden?

Maden består af tre energigivende næringsstoffer: kulhydrat, protein og fedt. Derudover kan kroppen få energi fra alkohol.

De energigivende næringsstoffer indgår i opbygningen af f.eks. muskler og væv eller omsættes til energi, som bruges til at producere varme, til at få musklerne til at arbejde og til at reparere eller forny kroppens celler. Overskydende energi oplagres i energidepoter i cellerne. Kroppen henter energi fra disse depoter, hvis ikke vi tilfører den nok energi fra mad og drikke.

Herudover indeholder maden vitaminer og mineraler samt antioxidanter.

Sammensætning af energien

Den mad, som anbefales, at børn og unge med diabetes spiser, er den samme mad, som anbefales til børn uden diabetes. Maden skal indeholde energi fra både protein, fedt og kulhydrater og fordeler sig således:

  • 10-20 E% fra protein
  • 25-40 E% fra fedt og
  • 45-60 E% fra kulhydrater

Fakta om energi i maden

Energien kommer fra kulhydrater (sukker og stivelse), protein og fedt.

  • Energien måles i kilojoule (KJ) eller kilokalorier (kcal)
  • 1 g kulhydrat = 17 KJ / 4 kcal
  • 1 g protein = 17 KJ / 4 kcal
  • 1 g fedt = 37 KJ / 9 kcal

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes