MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Fedt

Igennem en årrække har der været meget fokus på at begrænse mængden af fedt i danskernes kost. Det har resulteret i et fald i danskernes gennemsnitlige fedtstofindtag. Det handler dog ikke kun om, hvor meget fedt du spiser, men også hvilken type fedt du vælger – for fedt er ikke bare fedt.

Fedt er ikke kun det onde. Fedt giver energi, leverer livsvigtige fedtsyrer og hjælper optagelsen af fedtopløselige vitaminer. Men når dit barn har diabetes, er det vigtigt, at du ved lidt om fedtstoffer, bl.a. hvad du skal forsøge at begrænse, og hvad du helst skal vælge.

Hvilken type fedtstof skal jeg vælge?

FedtFedt er opbygget af forskellige fedtsyrer, og det er fedtsyrernes kemiske opbygning, der har betydning for fedtstoffernes sundhedsmæssige effekt.

Det er bedst at vælge de bløde fedtstoftyper som f.eks. flydende margarine, olie, og plantemargarine. Raps og olivenolie har et særlig højt indhold af det enkeltumættede fedt, som også kaldes det sunde fedt.

  • 1g fedt = 37kJ / 9 kcal

For voksne og børn over 2 år bør 25-40 % af det samlede energiindtag komme fra fedt.

  • 10-20 energiprocent bør komme fra enkeltumættede fedtsyrer
  • 5-10 energiprocent bør komme fra flerumættede fedtsyrer
  • Højst 10 energiprocent bør komme fra mættede fedtsyrer (1)

Mættet fedt

Mættet fedt stammer primært fra dyr og findes f.eks. i mælkefedt, fedt kød, smør, blandingsprodukter som f.eks. Kærgården, stegemargarine, fløde, pølsevarer, fedt kød,kager, chokolade og flødeis. Kokosfedt er også mættet fedt.

Flerumættet fedt

Flerumættet fedt stammer mest fra fisk og planter. Du finder flerumættet fedt i fede fisk som f.eks. sild, makrel, laks og torskelever. Du kan også finde det i minarine, plantemargarine, majsolie, solsikkeolie, vindruekerneolie og fiskeolie.

Enkeltumættet fedt

Enkeltumættet fedt stammer primært fra planter og findes f.eks. i rapsolie, olivenolie, avocado, nødder, mandler og flydende margarine. Især det enkeltumættede fedt har en gavnlig effekt i forhold til blodets indhold af kolesterol. Derfor kaldes det enkeltumættede fedt for ”det sunde fedt”.

Se fordelingen af mættet, flerumættet og enkeltumættet fedt i forskellige produkter

1: Nordiske Næringsstofanbefalinger

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes