BLIV MEDLEM

Symptomer på diabetes 1

Har du mistanke om, at dit barn har fået diabetes? Symptomerne er f.eks. tørst, vægttab, mangel på energi.

Der er en række forskellige symptomer på type 1-diabetes.

Symptomer på, at dit barn har type 1-diabetes (sukkersyge)

Har du mistanke om, at dit barn har fået diabetes? Nedenstående er en liste over de symptomer, som du skal holde øje med. Symptomerne er:

  • meget tørstig
  • taber sig hurtigt
  • mangler energi (virker træt og udmattet, og har et ændret energiniveau)
  • tisser meget og ofte (dit barn begynder evt. at tisse i sengen igen)
  • er mere pylret, end han/hun plejer – græder mere end normalt
  • ser træt og hulkindet ud, mørk om øjnene/indsunkne øjne
  • virker sulten, men har kvalme

Symptomerne på type 1-diabetes kan udvikle sig over få dage, og kan til at begynde med minde om influenza. Hvis dit barn har flere af ovenstående symptomer, skal du kontakte din læge. Fortæl om din bekymring og bed om, at dit barns blodsukker bliver målt. En blodsukkermåling afslører hurtigt, om dit barn har diabetes.

Hvis diabetes ikke bliver opdaget, diagnosticeret og behandlet kan symptomerne udvikle sig til opkastning, mavesmerter, væsketab og evt. bevidsthedstab pga. syreforgiftning (ketoacidose). Har dit barn disse symptomer vil han/hun straks blive indlagt og behandlet.

Hvordan stilles diagnosen type 1-diabetes?

Diagnosen type 1-diabetes bliver stillet på baggrund af blodprøver. Hvis der er mistanke om type 1-diabetes hos dit barn, bliver dit barns sukkerindhold i blodet målt for at se, om der er forhøjede værdier. Dette foregår oftest hos jeres egen praktiserende læge, som herefter henviser til indlæggelse på sygehuset, hvis blodsukkeret er for højt.

På sygehuset får dit barn taget yderligere blodprøver. Dit barn får målt blodsukker samt et langtidsblodsukker. Desuden får dit barn taget en blodprøve til undersøgelse for antistoffer mod de insulinproducerende celler.

Er det blodsukkeret for højt, er det tegn på type 1-diabetes. Langtidsblodsukkeret viser, om dit barn har haft for højt blodsukker over de sidste uger, hvilket understøtter mistanken om type 1-diabetes. Undersøgelsen for antistoffer mod de insulinproducerende celler bekræfter den endelige diagnose.

Et normalt blodsukker ligger mellem 4 og 8 mmol/l.

Sukkerbelastningstest
Det kan være nødvendigt at supplere med en sukkerbelastningstest for at be- eller afkræfte diagnosen (Oral Glukose Tolerance Test - OGTT). OGTT startes fastende.

Dit barn får indledningsvis taget en blodprøve, og herefter drikker dit barn et glas vand med opløst sukker. I de efterfølgende 2 timer må dit barn ikke indtage yderligere mad eller drikke.

Undervejs tages der blodprøver hver time til måling af blodsukkeret.

Når diagnosen type 1-diabetes stilles, bliver dit barn indlagt på sygehuset, så han eller hun kan starte behandling med det samme.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes